Pas important pentru finalizarea autostrăzii A7
Autostrada A7. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunţat semnarea Acordului de Mediu pentru proiectul Autostrada Paşcani-Suceava, cunoscut sub numele de „Drumul Siretului”.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. este beneficiarul acestui proiect, care va avea o lungime totală de 62 de kilometri, traversând teritoriile a 13 unităţi administrativ-teritoriale și vecinătatea a 30 de arii naturale protejate de interes naţional şi comunitar. Viteza maximă de circulaţie pe această viitoare autostradă va fi de 120 km/h. Traseul autostrăzii Paşcani–Suceava include localităţile: Paşcani, Valea Seacă, Lespezi, Tătăruşi, Tudora, Dolhasca, Liteni, Fântânele, Udeşti, Vereşti, Salcea, Dumbrăveni şi Suceava.
Conform Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Autostrada Paşcani-Suceava se conectează în municipiul Paşcani cu Autostrada A7 (Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani). Va îmbunătăţi condiţiile de circulaţie la nivelul reţelei rutiere naţionale de transport, contribuind la reducerea emisiilor poluante și a costurilor de operare.
Proiectul are ca scop adaptarea reţelei rutiere naţionale la cererea reală de transport și va genera efecte socio-economice pozitive, inclusiv prin reducerea distanţelor și dezvoltarea regională prin extinderea zonei de influenţă economică a orașelor mari asupra localităţilor mai mici. Perioada de execuţie a proiectului este estimată la 30 de luni.
„Proiectul presupune realizarea unui sector de autostradă, între municipiile Suceava şi Paşcani, care va trece prin judeţele Botoşani, Suceava şi Iaşi şi va ocupa o suprafaţă totală de 945 de hectare, cea mai mare parte fiind în Suceava, de 780 de hectare.
Din punct de vedere al avizării, lucrarea a fost extrem de complexă, având în vedere că proiectul se află în vecinătatea a 30 de arii naturale protejate, din care fac parte păduri, râuri, fâneţe seculare, lunci, lacuri şi rezervaţii-monument al naturii, iar biodiversitatea nu trebuie să aibă de suferit.
Este o bucurie fiecare proiect de asemenea anvergură şi orice contribuţie pe care o avem la dezvoltarea reţelei de transport rutier sau feroviar”, a declarat, marți, preşedintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).
Autostrada A7, coloană vertebrală rutieră a regiunii Moldova
Potrivit directorului general al CNAIR, Cristian Pistol, au avut loc evoluții semnificative pentru infrastructura rutieră din Bucovina. Sectorul Paşcani – Suceava al A7 a obținut Acordul de Mediu începând de astăzi, 21 noiembrie 2023.
Se poate finaliza Studiul de Fezabilitate pentru acest sector, care are o lungime de 61,97 km, până la sfârșitul anului. După obținerea aprobării indicatorilor tehnico-economici, proiectul va intra în faza de elaborare a Proiectului Tehnic și ulterior în cea de execuție a lucrărilor.
Cristian Pistol a adăugat că, la începutul anului viitor, intenționează să încheie Studiul de Fezabilitate pentru celălalt proiect. După obținerea Acordului de Mediu, acesta va intra în faza de elaborare a Proiectului Tehnic, ulterior, în cea de execuție a lucrărilor pentru cei 55,7 km rămași. Cu finalizarea acestor două secțiuni, întreaga autostradă A7 (de la Ploiești la Siret) se va completa într-un orizont de timp previzibil.
Conform declarațiilor sale, autostrada A7 este coloană vertebrală rutieră a regiunii Moldova. Va facilita o dezvoltare economică a zonei și va contribui la reducerea decalajelor față de alte regiuni.