La inaugurare ar putea participa premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, conform informaţiilor comunicate de presa centrală şi locală. capital.ro a informat încă de luni că sâmbăta va fi inaugurată autostrada Arad-Timişoara, conform unor surse din Ministerul Transporturilor.
UPDATE: 16.00
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a confirmat în jurul orei 16:00 că  Anca Boagiu va efectua, mâine, o vizită pe şantierul autostrăzii şi va participa la deschiderea circulaţiei pe acest tronson. Ministrul Transporturilor va efectua, după ora 14, şi o vizită de lucru pe şantierul lucrărilor de pe lotul 1 al tronsonului Timişoara- Lugoj.

Şantierul pentru autostrada Arad – Timişoara a fost deschis în iulie 2009. În vara lui 2010, proiectul era finalizat doar pe o treime. Apoi s-au sistat lucrările, care au fost reluate, în forţă, sub ameninţarea rezilierii, în ianuarie 2011. Lunar, oficialii de la Ministerul Transporturilor au verificat la faţa locului starea şantierului, iar săptămânal au primit informări cu filmări din avion despre evoluţia construcţiei autostrăzii.

Ultimul clip cu stadiul lucrărilor a fost realizat pe data de 7 decembrie, adică cu doar 10 zile înainte de inagurare. Filmuleţul poate fi văzut aici.

Până în noiembrie, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) achitase către asocierea Astaldi – FCC 73% din valoarea contractului, respectiv 357,12 milioane de lei, circa 81,9 milioane de euro (la un curs de  4,36 lei/euro)

La autostradă s-a lucrat chiar și când temperaturile au scăzut sub 0 grade. "Există un utilaj care merge cu 80-100 de metri în fața celui care așterne asfaltul și încalzește stratul suport, până la 60-70 grade Celsius, astfel că în momentul în care se așterne stratul de uzură, carosabilul are o temperatură de peste 30 de grade Celsius. Acest fapt, combinat cu cealaltă măsură pe care am luat-o în privința calității, și anume aditivarea bitumului cu un aditiv special folosit mai ales în țările nordice, permite așternerea de asfalt și în condiții de temperaturi scăzute sub 10 grade Celsius“, a declarat Mircea Melut, director de producție al DRDP Timis, pentru publicația ”Opinia Timișoarei”.
Vezi cum arăta autostrada pe 7 decembrie 2011.