Titlul de mai sus descrie sugestiv evoluţia din prezent. Piaţa bursieră mimează ce se întâmplă pe extern, dar nu convinge.
Din cauza scăderilor recente, normale, se observă o reducere a volumului care poate duce la o nouă criză a sistemului bursier, similară cu cea de la sfârşitul anului 2008. La numărul perdanţilor care au intrat în 2007 se mai adaugă acum cei care au intrat târziu, dar cu speranţă, la începutul lui 2010. Cum disponibilitatea fondurilor pentru noi investiţii se va reduce în viitor, apare umbra periculoasă a unei pieţe care va trăi în cea mai mare parte din tranzacţionarea obligaţiunilor. Soluţia? Go West, East, North and South şi tranzacţionează în alte limbi!
Avem două grafice sugestive privind pericolele pe termen mediu şi lung: indicele BET-C şi cel sectorial BET-FI. Indentificăm un singur element „pozitiv“: să nu se finalizeze încrucişarea B. Dacă încrucişarea devine realitate, piata SIF-urilor va fi distrusă pe o perioadă de câteva luni. Dacă o minune va face ca indicele BET-FI să crească în continuu, atunci lucrurile vor deveni, în cel mai bun caz, neutre.
Toată lumea cunoaşte (sau ar trebui să accepte) faptul că trecerea mediei de 50 de zile EMA(50) sub cea de 200 de zile EMA(200) reprezintă un semnal extrem de bearish referitor la evoluţia viitoare a instrumentului financiar. Dacă acesta este un indice, în cazul nostru BET-FI, atunci mesajul este şi mai clar. O situaţie similară în A (ianuarie 2008) a condus la distrugerea capitalului. În prezent, există o situaţie similară marcată în galben, dar în care EMA(50) este la 26.113 de puncte faţă de EMA(200) la 25.840. Foarte aproape şi extrem de periculos.
Pentru investitori, indicele BET-C proiectat pe un grafic lunar este aşteptat să evolueze sub norul Ichimoku care se dezvoltă pe grafic până în august 2012. Observăm că acesta se îngroaşă serios, oferind deja o imagine clară asupra rezistenţei mari pe care piaţa românească o va avea la creştere. Putem anticipa că, în următoarele 26 de luni, piaţa va stagna, ceea ce va constitui în sine un element pozitiv. Dar investitorii doresc creştere şi de unde să o ia? Pieţele străine ofera sute de instrumente lichide care se pot aplica în orice direcţie. Problema rămâne „loialitatea“ şi teama de necunoscut care, ambele, au fost penalizate.
La final, trebuie avută în vedere realitatea că nicio bursă adevărată nu va creşte sau scădea fără o economie în creştere, respectiv în scădere. Între analiza fundamentală şi cea tehnică există multe şi substanţiale diferenţe, dar, având în faţă evoluţia economiei, este imposibil să le induci investitorilor dorinţa de a cumpăra. Pentru trader însă va fi business as usual pe un teren radioactiv.
Dan Valcu, CFTe https://ta.educofin.com