Autostrada din România care nu duce nicăieri. Au plătit peste un milion de euro

masini trafic autostrada soferi

SURSA FOTO: Dreamstime

Autostrada care nu duce nicăieri. A costat peste un milion de euro, iar autoritățile județene din Satu Mare și cele ale comunei Tarna Mare au făcut spectacol la inaugurare. Totuși, se termină într-o pădure.

Autostrada care nu duce nicăieri. Modernizarea drumului de nici doi kilometri a costat peste un milion de euro. Totodată, autoritățile județene din Satu Mare și cele ale comunei Tarna Mare au făcut spectacol la inaugurare, în ciuda faptului că drumul se termină într-o pădure.

Autostrada se termină într-o pădure

Potrivit Gândul, Conferința de Finalizare a proiectului „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de acces către punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene de la Tarna Mare-Hyzha” a avut loc în ziua de 21 februarie. La aceasta au participat autoritățile locale și județene, funcționarii publici, trei preoți și un număr de localnici.

Proiectul este finanțat de UE, de către Comuna Tarna Mare, în parteneriat cu Comuna Korolevo (Ucraina) și Județul Satu Mare, potrivit sursei menționate.

Totodată, a fost coordonat de Comuna Tarna Mare, cu Comuna Hija-Ucraina și Unitatea Administrativ teritorială Judeţul Satu Mare ca parteneri.

SURSA FOTO: Dreamstime

A costat în total 1.071.738 de euro

Proiectul a costat în total 1.071.738 de euro. Comunei Tarna Mare i s-au acordat 896.622 de euro, iar comunei i s-au acordat Hija 151.148 de euro.

Din aceste fonduri, s-au construit:

  • 1,696 km de drumuri în comuna Tarna Mare;
  • 1,163 km în Hija.

Investiția a fost începută de la 1 septembrie 2019

Investiția a fost începută de la 1 septembrie 2019 până la 31 august 2022. Totuși, accesul la punctul de trecere a frontierei Tarna Mare-Hyzha este ineficient, după ce a fost modernizat cu un milion de euro și inaugurat cu spectacol.

Sursa menționată amintește că frontiera este închisă, iar noul drum nou ajunge într-o pădure.

Autoritățile județene susțin că obiectivul principal al proiectului ar fi „îmbunătăţirea accesibilităţii în cele două regiuni partenere pentru a optimiza mobilitatea persoanelor şi a bunurilor şi a sensibiliza publicul cu privire la importanţa dezvoltării unei societăţi integrate social şi coezive”.

Primarul comunei Tarna Mare a oferit mai multe informații

Primarul comunei Tarna Mare, Monica Sobius, a oferit mai multe informații. El spune că este un drum „folosit de localnici și traversează comuna”.

„Este un drum care este folosit de localnici și traversează comuna noastră. Noi am făcut partea noastră și am construit punctul de trecere a frontierei; sperăm să se deschidă și el. În prezent, depinde de autoritatea centrală. Considerăm că este un pas important înainte”, a declarat primarul comunei Tarna Mare, Monica Sobius.