NATO a decis să construiască rute de transport care vor lega România, Bulgaria și Grecia. Liderii Alianței vor să întărească mobilitatea pe Flancul Estic, potrivit declarațiilor făcute joi, în marja summitului dedicat celor 75 de ani de la înfiinţarea organizației.
NATO a decis să construiască rute România-Bulgaria-Grecia
Ministrul grec al Apărării, Nikos Dendias, va semna împreună cu omologii săi din Bulgaria, Atanas Zaprianov, și din România, Angel Tîlvar, Scrisoarea de intenție (Letter of Interest) cu privire la crearea un coridor de mobilitate militară armonizată (Harmonized Military Mobility Corridor), conform informațiilor publicate de Kathimerini.
Autostrada România-Grecia ar urma să lege municipiul Constanța de orașul grecesc Kavala.
Totodată, drumul de mare viteză va conecta și principalele stațiuni de pe litoralul din Bulgaria.
Ar urma să fie amenajată și o infrastructură feroviară de mare viteză între România și Grecia.
„Sperăm ca procedurile să fie finalizate cât mai curând posibil și, indiferent de situație, proiectul să fie finalizat în 5 ani”, a declarat Ministrul de Finanțe al Bulgariei, Assen Vassilev.
Cele trei țări urmează să se pună de acord pentru a oferi facilități în vederea unei deplasări mai rapide
Cele trei țări menționate urmează să se pună de acord pentru a oferi facilități în vederea unei deplasări mai rapide și mai eficiente a personalului și a echipamentelor militare, atât în interiorul, cât și în afara Europei.
Simultan, odată cu semnarea scrisorii, se promovează extinderea rețelei de combustibili a NATO de la Kavala și Alexandroupoli către Bulgaria și România. Acest proiec întărește și mai mult poziția geostrategică a regiunilor greceşti Macedonia de Est și Tracia.
Planul prevede interconectarea a patru porturi și a infrastructurilor și rețelelor aferente
Conform sursei menționate, planul care urmează să fie semnat de cei trei miniștri ai Apărării prevede interconectarea a patru porturi și a infrastructurilor și rețelelor aferente.
Astfel, coridorul care va fi creat va lega oraşele greceşti Salonic și Alexandroupoli de Varna din Bulgaria și Constanța din România.
Este vorba despre patru orașe strategice pentru Alianță datorită proximităţii lor faţă de granițele de est ale NATO.
„Toate cele patru oraşe au porturi, o cale ferată și o rețea de drumuri care contribuie în mod decisiv la capacitatea de rezistenţă şi de a trimite cu uşurinţă forțe aliate pe flancul estic al NATO”, a precizat o sursă militară de rang înalt pentru publicația menționată.
Acordul va asigura capacitatea forțelor militare de a se deplasa dintr-un loc în altul
Acordul va asigura capacitatea forțelor militare de a se deplasa dintr-un loc în altul în interiorul și în afara Europei. Totodată, va asigura trecerea fără probleme a punctelor de frontieră ca parte a îndeplinirii misiunii lor, reducând semnificativ timpul și birocrația necesare astăzi.
Facilitățile Coridorului de mobilitate militară armonizată nu includ doar transportul, porturile și rețelele. Acestea se extind și asupra:
- instalațiilor;
- protejării funcționalităţii acestora împotriva amenințărilor;
- coordonării cu serviciile implicate;
- acordurilor interstatale;
- măsurilor de securitate;
- problemelor legate de cazare, hrană, vamă etc.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale acordului este că asigură un răspuns mai rapid și trimiterea de întăriri în cazul în care una dintre cele trei țări este amenințată sau atacată.