O nouă amânare pentru Autostrada de Centură a Capitalei. Lucrările la tronsonul sudic întârzie cu încă trei luni
Autostrada de Centură a Capitalei, noi întârzieri. Finalizarea tronsonului de 18 kilometri dintre Bragadiru și Joița, parte a Autostrăzii de Centură Sud a Capitalei, suferă o nouă amânare. Inițial programat pentru deschidere pe 15 aprilie, segmentul va fi gata cel mai devreme pe 3 iulie, potrivit noului termen anunțat de constructorul grec. Această întârziere de trei luni se adaugă la un lung șir de întârzieri anterioare, acumulând în total un decalaj de un an și opt luni față de termenele stabilite inițial.
Acest tronson este esențial pentru degrevarea traficului din București, permițând tranzitul între Pitești și Constanța fără a traversa Capitala. Odată finalizat, șoferii ar putea circula pe întreaga centură sudică cu o viteză de 130 km/h, evitând aglomerația urbană. Însă, din cauza progresului lent al lucrărilor, acest beneficiu rămâne, deocamdată, doar o promisiune.
Constructorul grec, penalizat și monitorizat îndeaproape de CNAIR
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și-a manifestat îngrijorarea cu privire la ritmul lent de execuție al lucrărilor. În ultimele trei luni, progresul fizic a avansat cu doar 2%, de la 76% la 78%, iar reprezentanții CNAIR se arată sceptici că noul termen de finalizare va fi respectat.
Constructorul grec a fost deja penalizat cu 5 milioane de lei pentru întârzieri și ar putea ajunge să plătească sancțiuni de cel puțin 15% din valoarea totală a contractului.
Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a subliniat că, deși constructorul afirmă că are la fața locului 300 de utilaje și 400 de muncitori, progresul este insuficient. Mai mult, relocarea unor linii electrice Transelectrica este întârziată deoarece firma greacă nu a achitat taxa de racordare.
Deși în unele zone s-a început asfaltarea și montarea parapetelor metalice, unele poduri și pasaje esențiale pentru funcționalitatea autostrăzii nu sunt finalizate.
„Să facă podurile ca astea sunt de bază pe o autostradă că degeaba îmi asfaltează bucăți între poduri.
Nu mă ajută, n-o să meargă pe o bucată asfaltată, după care mă dau jos prin șantier, ocolesc locul care ar trebui să fie podul pe care mă urc iar pe autostradă asfaltată.
E ca și când am avea o casă în care o cameră e la Unirea, dormitorul e la Dristor și mai e bucătăria în Berceni”, a declarat Alin Șerbănescu, criticând lipsa de organizare a constructorului.
Cum merg lucrările pe alte tronsoane ale autostrăzii
În timp ce tronsonul dintre Bragadiru și Joița întâmpină probleme, alte secțiuni ale Autostrăzii de Centură avansează mai bine. În nord, cei 7 kilometri dintre DN2 și DN3 sunt construiți de o firmă chineză, care a realizat deja o treime din lucrări. Autoritățile speră ca acest sector să fie gata în noiembrie, cu condiția să fie rezolvată rapid relocarea utilităților din zona DN3.
De asemenea, un constructor român lucrează la un tronson de 4,5 kilometri între DN3 și Autostrada Soarelui, inclusiv la podul peste lacul Cernica. Acesta și-a propus să finalizeze lucrările cu o lună mai devreme decât termenul oficial.
În prezent, din cei 100 de kilometri ai Autostrăzii de Centură a Capitalei, doar 56 sunt deschiși traficului. Finalizarea completă a proiectului este estimată abia la sfârșitul anului viitor, când se așteaptă să fie gata și cei 17,5 kilometri dintre Joița și Corbeanca, unde lucrările nu au început încă.