Autostrada Sibiu-Pitești va fi prima autostradă din România care va străpunge Munții Carpați
Autostrada Sibiu-Pitești va fi prima autostradă din România care va străpunge Munții Carpați!
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) a informat deja că se efectuează montarea grinzilor prefabricate la pasajul de la Nodul Rutier Bascov de pe autostrada respectivă, în cadrul lucrărilor din Secțiunea 5: Curtea de Argeș – Pitești. Cele mai complexe operațiuni sunt desfășurate la tunelurile gemene „Alina” și „Daniela”. Acolo, s-au finalizat deja 855 de metri de tunel forat pe ambele sensuri.
Dacă progresul lucrărilor se menține, autostrada va fi finalizată înainte de termenul prevăzut. Lucrările sunt planificate în două etape distincte, după cum urmează:
Faza 1:
- pe 08.04.2024 se vor instala 5 grinzi cu lungimea de 35.75 m;
- pe 09.04.2024 se vor instala 5 grinzi cu lungimea de 35.75 m;
- pe 10.04.2024 se vor instala 5 grinzi, dintre care unele cu lungimea de 35.50 m și altele de 35.75 m;
- pe 11.04.2024 se vor instala 5 grinzi cu lungimea de 35.50 m;
Faza 2:
- în noaptea de 26.04.2024 se vor instala 4 grinzi cu lungimea de 35.50 m;
- în noaptea de 27.04.2024 se vor instala 4 grinzi cu lungimea de 35.50 m;
- pe 29.04.2024 se vor instala 6 grinzi cu lungimea de 35.50 m;
- pe 30.04.2024 se vor instala 6 grinzi, dintre care unele cu lungimea de 35.50 m și altele de 35.75 m;
Detalii tehnice:
- secțiunea 5: Curtea de Argeș – Pitești, având o lungime de 30,35 km;
- antreprenor: Webuild SPA;
- durata contractului: 60 de luni (12 luni pentru proiectare și 48 de luni pentru execuție);
- valoarea contractului: 1,710 miliarde de lei, excluzând TVA;
- finanțare: Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) combinat cu Programul Transport (PT);
- data de start a execuției: 25.09.2021;
- progres actual: 64,96%;
- termen de finalizare: 2025.
Între 8 aprilie și 30 aprilie, traficul va fi reglementat de piloți
Între 8 aprilie și 30 aprilie, se vor instala grinzile prefabricate la pasajul din apropierea Nodului Rutier Bascov. Pe durata acestor lucrări, traficul va fi reglementat de piloți. În perioada menționată, circulația rutieră în zona Nodului Rutier Bascov, situată pe Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 5: Curtea de Argeș – Pitești, între km 92+600 și km 122+950, va fi dirijată de piloți din cauza montării grinzilor prefabricate. Instalarea grinzilor de pe suporturile din zona centrală, vizibile traficului, va avea loc în timpul nopții. Pentru a preveni apariția blocajelor, două echipe ale Poliției Rutiere vor coordona circulația la intrarea și ieșirea de pe autostradă.
Evoluția lucrărilor
Progresul lucrărilor la turnurile gemene și la restul amplasamentului este înregistrat pe șantierul Secțiunii 4: Țigveni-Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu-Pitești, cunoscută ca A1. Acest proiect vizează construirea primului tunel rutier de pe această autostradă de mare viteză, situat sub Dealul Momaia din județul Argeș.
Până acum, s-au finalizat 855 de metri de tunel forat pe ambele benzi de circulație, din care 491 de metri pentru banda de ieșire din tunel în direcția Sibiu-Pitești (Tunel Daniela) și 364 de metri pentru banda de intrare în tunel în direcția Pitești-Sibiu (Tunel Alina).
S-au forat, armat și betonat 88% din cei 20.500 de metri liniari de piloți necesari pentru structurile aferente acestui segment de autostradă. Se desfășoară lucrări de armare, cofrare și betonare pentru radierele și elevațiile structurilor specifice acestui tronson. Continuă lucrările de terasamente în diverse sectoare ale proiectului, inclusiv la nodul rutier Țigveni.
Se efectuează lucrări pentru relocarea drumurilor DJ678 și DN73C. Au fost finalizate 6 din cele 16 fundații necesare pentru podețe. Au fost puse în funcțiune cele două stații de betoane aflate în cadrul organizării de șantier.
S-au turnat 26.500 de metri cubi de beton pentru structuri. Se continuă producția în șantier a grinzilor și predalelor prefabricate necesare pentru structuri. Se desfășoară lucrări de relocare a rețelelor de utilități publice, inclusiv pentru gaz, electricitate, canalizare și apă menajeră.
Tunelul Momaia va fi construit în conformitate cu normele europene
Tunelul Momaia va fi construit în conformitate cu normele europene, având următoarele caracteristici distincte:
- o lungime totală de 1,3 kilometri;
- două galerii principale distincte și paralele, fiecare destinată unui sens de circulație. Acestea sunt denumite Tunelul Daniela, pentru direcția Sibiu-Pitești, și Tunelul Alina, pentru direcția Pitești-Sibiu;
- două benzi de circulație pe fiecare sens, completate de acostamente;
- un sistem de ventilație modern;
- dispozitiv de evacuare eficient;
- iluminat public adaptat condițiilor de circulație în tunel;
- sistem integrat de comunicare pentru asigurarea siguranței și coordonării operaționale;
- două clădiri de control, amplasate la intrarea și ieșirea tunelului, care vor gestiona și monitoriza operațiunile specifice.
„Reamintesc faptul că la construcția celor două fire ale tunelului se lucrează concomitent, 24 din 24 ore, 7 din 7 zile, cu echipe de specialiști aduși din Austria, împreună cu muncitori din România.
Mobilizarea antreprenorului pe acest lot este una foarte bună, iar dacă ritmul lucrărilor se va menține, putem spune că această lucrare se va finaliza înainte de termenul contractual. La momentul vizitei, sunt pe întregul amplasament al proiectului cca 550 muncitori și 180 utilaje și echipamente de construcții.
Acest tronson face parte din cel mai important proiect de infrastructură rutieră prevăzut în Programul Investițional 2021 – 2030 pentru dezoltarea infrastructurii de transport din România, elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021 și, totodată, prevede cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați.”, a explicat Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor.