Autostrada Transilvania ar putea fi construită între Câmpia Turzii şi graniţă în următorii trei ani, iar cu efort şi susţinerea financiară necesară, ar putea fi realizată autostrada chiar până la Târgu Mureş, a declarat, pentru Capital.ro, ministrul intermiar al Transporturilor, Radu Berceanu.

„Până la sfârşitul lui 2012, de principiu, noi am putea să terminăm toată porţiunea de al Câmpia Turzii, până la graniţă. Cu unele eforturi şi cu susţinerea financiară respectivă, am putea să ne gândim chiar să terminăm de la Târgu Mureş până la graniţă. Se poate, dar cu sublinierea că trebuie să avem şi banii”, a explicat Berceanu.

Bechtel nu se mai poate scuza

Ministrul a adăugat că americanii de la Bechtel pot face acest lucru din punct de vedere tehnologic, pentru că acum au ajuns la un nivel de experienţă care nu le mai permite să „bâjbâie” lucrările. totuşi, Radu Berceanu a psus că pe cât sprijinul financiar va fi mai mic, cu atât va fi mai mică şi porţiunea de autostradă finalizată.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor a precizat că în perioada următoare va încerca să discute cu cei de la Bechtel pentru a vedea ce se poate realiza în anul 2010, care sunt previziunile pentru 2012 şi ce se poate face în cazul porţiunii cuprinse între Braşov şi Câmpia Turzii.

Există şi alternative

În acest sens, Radu Berceanu a spus că o altă idee ar putea fi realizarea porţiunii dintre Braşov şi Târgu Mureş până la sfârşitul anului 2012.

„În principiu trebuie să terminăm porţiunea până la Câmpia Turzii, unde mai sunt vreo opt kilometri şi ar fi bine să lucrăm spre Târgu Mureş, pentru că în felul ăsta legăm Târgu Mureş de Cluj, cea ce e reprezintă o rută importantă şi foarte frecventată. Va trebui să terminăm viaductul de la Suplacul de Barcău şi porţiunea deja într-un stadiu relativ avansat în unele zone, de al Suplacul de Barcău spre Cluj”, a exemplificat ministrul interimar al Transporturilor.

În privinţa celor 42 de kilometri de autostradă ce urmează a fi inauguraţi la 1 decembrie, Radu Berceanu a menţionat că lucrările sunt gata în proporţie de 99,7%.