Autovehiculele trebuie să fie dotate cu acest dispozitiv! ANAF a luat decizia. Sancțiuni de la 1 ianuarie 2025

camion, monitorizare, GPS, e-transport

SURSA FOTO: Dreamstime

Din 1 ianuarie 2025 vor intra în vigoare sancțiunile pentru netransmiterea coordonatelor GPS în cadrul sistemului RO e-Transport, conform unui comunicat de presă emis de ANAF duminică.

Începând cu 1 ianuarie 2025, vor intra în vigoare sancțiunile pentru netransmiterea coordonatelor GPS în sistemul RO e-Transport. Aceste detalii au fost date într-un comunicat de presă emis de ANAF duminică.

Ministerul Finanțelor și ANAF au anunțat că, în urma consultărilor cu mediul de afaceri, aplicarea sancțiunilor prevăzute la articolele 13^1 lit. d) și e) din Ordonanța de Urgență nr. 41/2022, referitoare la neînregistrarea coordonatelor GPS în sistemul e-Transport, va începe de la începutul anului 2025.

Această amânare a aplicării sancțiunilor a fost decisă pentru a oferi operatorilor economici timpul necesar pentru a implementa și testa complet sistemele lor interne, astfel încât să se conformeze cerințelor aplicației. ANAF a luat această măsură ca răspuns la solicitările operatorilor economici, asigurând astfel un interval adecvat pentru adaptare la noile reglementări.

Pentru a monitoriza transporturile de bunuri, sistemul colectează date din sistemele de poziționare GPS. Condiția este ca autovehiculele de transport marfă să fie echipate cu astfel de sisteme.

Unde se găsesc informații despre integrarea sistemului RO e-Transport

Ministerul Finanțelor a informat că specificațiile tehnice necesare pentru integrarea sistemului sunt disponibile pe pagina RO e-Transport de pe site-ul MF.

În absența unui sistem GPS integrat în autovehicul, acesta trebuie să fie echipat cu un dispozitiv mobil care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit. Pe acest dispozitiv trebuie să fie instalată aplicația dedicată sistemului.

„Reamintim că operatorul de transport rutier are obligația să asigure transferul datelor de poziţionare a vehiculului de transport care fac obiectul declaraţiei din sistem, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin RO e-Transport”, mai spune ANAF.

Sistemul RO e-Transport supraveghează transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal

Sistemul RO e-Transport supraveghează transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul național, precum și transporturile internaționale de bunuri.

Sistemul național este o componentă importantă în digitalizarea ANAF. Acesta urmărește să crească capacitatea de a combate frauda fiscală prin soluții digitale inteligente. Astfel, se urmărește gestionarea și controlul eficient al transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat și al transporturilor internaționale de bunuri.

RO e-Transport va urmări în timp real mișcările bunurilor teritoriul României

În aprilie 2023, Guvernul României a aprobat un proiect de ordonanță de urgență propus de Ministerul Finanțelor. Acesta introduce sistemul electronic RO e-Transport. Acest sistem a fost creat pentru a monitoriza transporturile rutiere de bunuri considerate cu risc fiscal ridicat.

Sistemul va urmări în timp real mișcările acestor bunuri pe teritoriul României. E vorba inclusiv bunurile achiziționate și livrate în cadrul Uniunii Europene. Mai sunt și bunurile supuse procedurilor vamale și cele transportate între două locații din România.