AVAB isi pliaza masurile de recuperare a creantelor dupa politica Guvernului. Pentru al doilea an consecutiv, Ministerul Finantelor a decis ca sumele obtinute din recuperarea creantelor bancare, de catre AVAB, precum si cele incasate din vanzarea societatilor comerciale cu capital de stat sa fie utilizate pentru acoperirea datoriei publice interne. Anul acesta, la data de 31 iulie, stocul datoriei publice interne totale se cifra la 91.827,7 miliarde lei. In perioada 1 ianuarie - 15 octombrie 200
AVAB isi pliaza masurile de recuperare a creantelor dupa politica Guvernului. Pentru al doilea an consecutiv, Ministerul Finantelor a decis ca sumele obtinute din recuperarea creantelor bancare, de catre AVAB, precum si cele incasate din vanzarea societatilor comerciale cu capital de stat sa fie utilizate pentru acoperirea datoriei publice interne. Anul acesta, la data de 31 iulie, stocul datoriei publice interne totale se cifra la 91.827,7 miliarde lei. In perioada 1 ianuarie – 15 octombrie 2001, AVAB a recuperat creante in valoare de 1.389,7 miliarde lei.
Experienta celor aproape doi ani si jumatate de functionare a AVAB a aratat ca datornicii sunt extrem de inventivi, atunci cand sunt pusi in situatia de a-si apara averea. Pentru multi dintre acestia, orice metoda, care a avut drept scop protejarea propriei averi, a fost mai buna decat acceptarea achitarii obligatiei catre AVAB: de la instrainarea bunurilor ipotecate in favoarea creditorilor (cel mai elocvent caz este Cibela SA, pentru care patronul acesteia, Viorel Popa, a si platit cu privarea de libertate), pana la declansarea procedurilor de reorganizare sau lichidare. Reorganizarea sau lichidarea judiciara este un proces care, in instanta, poate trena ani de zile. Aceasta este si cea mai facila cale pentru a scapa de creditori, pentru ca legile prevad ca, pe parcursul procedurilor, orice actiune indreptata impotriva debitorului se suspenda.
Spre exemplificare, pentru societatea bucuresteana Otez Impex tribunalul a decis intrarea in lichidare judiciara in urma cu un an de zile (in data de 25 octombrie 2000). Nici pana astazi procedurile nu au fost demarate. Mai intai, debitorul a obtinut in instanta suspendarea deciziei falimentului, invocand exceptia de neconstitutionalitate a unor articole din Legea falimentului nr. 64 din 1995. Exceptia a fost respinsa de Curtea Constitutionala, dar „debitorul continua sa intarzie procedura judiciara, nesupunandu-se dispozitiilor instantei si necooperand cu lichidatorul judiciar, in vederea predarii tuturor documentelor financiar-contabile pentru efectuarea inventarului asupra intregului patrimoniu”, potrivit juristilor AVAB. De la Otez Impex, AVAB are de recuperat peste 3,3 milioane de dolari.
Celebrul caz „Hermes”, avandu-l ca protagonist pe Ilie Alexandru, a stat prin instantele judecatoresti din anul 1997. Atunci, Bancorex a initiat procedurile de executare silita. Creantele bancare asupra societatilor Hermes SRL si Hermes Ewing au fost preluate de AVAB: 192 miliarde lei (la 26 iunie 1999), respectiv 197 miliarde lei (la 17 mai 1999). Cele doua societati sunt in faliment. Cea mai mare valoare obtinuta pana acum de AVAB a fost rezultatul vanzarii fabricii de ulei din Slobozia, contra sumei de 2,5 milioane marci germane. Banii n-au intrat inca la Autoritate, din cauza unor neintelegeri care au intervenit intre vanzator si cumparator – Agricover SA din Buzau. AVAB este singurul creditor ipotecar al societatilor Hermes. Cu toate acestea, creanta va fi departe de a fi recuperata in totalitate.
Grupul de firme Sanca (Sanca Impex, Restaurant Bar Odobesti si Alcrev Impex) a intrat sub incidenta Legii falimentului, din proprie initiativa. Creantele preluate de AVAB de la fosta Bancorex totalizeaza 65,4 milioane de dolari (datoriile societatilor Sanca Impex si Alcrev) si peste 46 de miliarde de lei (datoria Restaurat Bar Odobesti). Acestea sunt datorii vechi, ale societatilor patronate de Alexandru Raducan, inregistrate in anul 1997. De-a lungul timpului, garantiile – majoritatea ferme zootehnice – si-au pierdut valoarea, ceea ce face ca AVAB sa nu-si poata recupera nici pe departe creanta asupra grupului debitor. „Suntem in situatia valorificarii cu greutate a activelor debitoarei”, spun surse autorizate din AVAB. Daca, pe de o parte, activitatea de recuperare a creantelor bancare este dificila din cauza devalorizarii bunurilor constituite drept garantii la credite, pe de alta parte, AVAB poate ramane perdanta in procesele de lichidare, din cauza vanzarii garantiilor la preturi derizorii. Un exemplu poate fi societatea Ray 11 SRL din Bacau, al carei patrimoniu, evaluat la 20,4 miliarde lei a fost vandut cu 510 milioane lei „de catre lichidatorul Alexandru Capota, cu concursul judecatorului sindic Lidia Sava”, potrivit juristilor AVAB. Autoritatea, care are o creanta de peste 900.000 de dolari asupra societatii, a contestat aceasta actiune, dar contestatia a fost respinsa de acelasi judecator sindic – Lidia Sava. Litigiul se judeca in recurs, la Curtea de Apel Bacau.
Acestea sunt doar cateva din sutele de exemple care au determinat AVAB sa actioneze pentru sporirea puterilor in activitatea de recuperare. Astfel, prin Legea nr. 409/2001, de aprobare a Ordonantei de urgenta nr. 51/1998, Autoritatea poate continua executarea silita a unui debitor, chiar in conditiile in care procedura de reorganizare judiciara sau falimentul au fost demarat. De asemenea, „persoanele care, incepand cu data contractarii creditului au indeplinit functia de administrator, director general, director sau director executiv ori care au avut calitatea de actionar sau asociat la societatea debitoare vor fi responsabile cu restituirea creditului, daca se va dovedi ca din vina acestora imprumutul nu a fost rambursat”, afirma Ionel Blanculescu, presedintele AVAB.
La aceste enumerari se pot adauga si persoanele fizice sau juridice care au constituit garantii pentru restituirea creditului sau persoanele juridice rezultate din divizarea debitorului, daca operatiunea s-a facut cu frauda creditorului.
AVAB isi propune extinderea valorificarii din operatiuni de executare silita, lichidare (in cazul in care nivelul acesteia este sub valoarea totala a creantei) cu actiuni indreptate asupra intregii averi a debitorilor. Fireste, aceasta inseamna, in prealabil, dovada vinovatiei lor in nerestituirea creditelor si, in plus, presupune ca averea persoanei responsabile sa fi ramas in proprietatea acesteia.
AVAB in cifre
· AVAB a preluat creante in valoare de 26.944 miliarde lei (1,7 miliarde dolari) de la Bancorex; 19.388 miliarde lei (826 milioane dolari) de la BCR (aferent Bancorex); 9.584 miliarde lei (532 milioane dolari) de la Banca Agricola si 300 miliarde lei (10 milioane dolari) de la CEC;
· AVAB a analizat 92,9% din debitori; asupra acestora Autoritatea are creante in suma de 52.240 miliarde lei; restul debitorilor sunt in analiza. Pentru 37,1% din totalul creantelor, metoda de valorificare este in curs de stabilire, pentru 26,7% AVAB a optat pentru executare silita, 20,1% reprezinta lichidari, 9,7% vanzari creante, 5,5% esalonari, 0,6% conversie in actiuni, 0,2% angajamente.
· AVAB a recuperat 4.362 miliarde lei, reprezentand 185,3 milioane dolari, pana la jumatatea lunii octombrie 2001 (65% in lei, restul in valute).
· Pentru cresterea ritmului valorificarii, AVAB si-a sporit puterile, prin lege: falimentul sau reorganizarea nu vor mai opri procedurile de executare silita; pana la acoperirea integrala a creantei, AVAB se poate orienta impotriva intregii averi a debitorilor; AVAB poate prelua administrarea speciala a debitorilor; prima societate care va intra sub incidenta noilor reglementari este Mara Investments, un debitor care de aproape trei ani incearca sa convinga tribunalul cu un plan de reorganizare fantezist.