La inceputul anului 1997, Razvan Temesan, fost presedinte al Bancorex, era arestat. Zilele acestea, acelasi Razvan Temesan zburda nestingherit in fata camerelor de luat vederi pledandu-si nonsalant nevinovatia. Exista in acest moment incercarea de a acredita ideea ca, de fapt, nimeni nu este vinovat de caderea Bancorex. Poate doar Banca Mondiala, care a cerut cu insistenta, anul trecut, rezolvarea problemei. Aceasta idee convine de minune responsabililor fostei banci, celor care au semnat cereri
La inceputul anului 1997, Razvan Temesan, fost presedinte al Bancorex, era arestat. Zilele acestea, acelasi Razvan Temesan zburda nestingherit in fata camerelor de luat vederi pledandu-si nonsalant nevinovatia. Exista in acest moment incercarea de a acredita ideea ca, de fapt, nimeni nu este vinovat de caderea Bancorex. Poate doar Banca Mondiala, care a cerut cu insistenta, anul trecut, rezolvarea problemei. Aceasta idee convine de minune responsabililor fostei banci, celor care au semnat cereri de creditare si, mai ales, celor care au luat imprumuturile sau care au beneficiat de sponsorizari.
Sa fim seriosi, nu Banca Mondiala i-a indemnat pe bancherii din Bancorex sa acorde credite care nu au mai fost rambursate niciodata. Adevarata problema Bancorex nu este rafuiala cu cei care au dat sau au luat banii, ci recuperarea sumelor. Or, din acest punct de vedere, lucrurile merg extrem de incet. La 31 decembrie 1999, Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) preluase credite neperformante in suma de aproximativ 40.000 miliarde lei (aceasta valoare incluzand si creditele Bancii Agricole). Aceasta inseamna aproximativ 2,6 miliarde dolari sau o cincime din veniturile care se estimeaza ca se vor strange, anul acesta, la buget. Din aceste 40.000 miliarde lei, AVAB a reusit sa recupereze pana acum doar aproximativ 400 miliarde lei. Agentia condusa de Dan Pazara lucreaza cu viteza melcului si pentru ca astazi se constata ca dosarele de creditare ii avantajeaza pe debitori. Bunurile pe care le-au gajat pentru a lua creditul nu acopera suma imprumutata sau nu pot intra in executare silita. Marii debitori isi rad in barba, iar banii din privatizare se vor duce la buget pentru a acoperi gaurile din banci preluate la datoria publica.