O analiza economico-financiara, o campanie de imagine impanata cu masuri de protectie sociala, un impuls de crestere a economiei nationale, toate adunate au condus la elaborarea unei noi ordonante (OUG nr.56/2002), care vizeaza masuri de recuperare a creantelor pe care AVAB le-a preluat de la Banca Agricola. Ordonanta are ca tinta unica sectorul agricol si prevede o serie de inlesniri la plata datoriei catre AVAB. Candidate la obtinerea de facilitati sunt: societati comerciale, asociatii familiale, persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati independente in sectorul agricol (productie si comert). Sub incidenta acestei ordonante vor intra debitorii care nu se afla in procese de reorganizare sau lichidare judiciara, ei fiind selectati dupa criterii unitare care vor face obiectul normelor metodologice ce urmeaza sa fie publicate in cursul acestei luni, potrivit presedintelui AVAB, Ionel Blanculescu.
AVAB a preluat de la Banca Agricola si Fondul de Restructurare Dunarea un numar de 1.406 debitori, cu o valoare nominala a datoriilor de aproape 12.000 miliarde lei (echivalentul a 711 milioane de dolari). Dintre acestia, conform unei situatii realizate de Autoritate, 70% activeaza in sectorul agriculturii, 15% in industria alimentara si 15% in comertul cu produse agricole. De la preluare si pana in prezent, AVAB a recuperat aproximativ 1.000 miliarde lei (echivalentul a 33 milioane dolari).
Ordonanta emisa recent de Guvern, la propunerea presedintelui AVAB Ionel Blanculescu, va fi, pentru operatorii din agricultura, un adevarat balon de oxigen. Datoria lor catre Autoritate se va reduce prin renuntarea la consolidarea in dolari a debitelor preluate de la banci, in anul 1999. Altfel spus, datoria in lei la momentul preluarii de catre AVAB ramane neactualizata, din ea scazandu-se sumele care au fost deja platite. Diferenta va fi esalonata de Autoritate pe o perioada de la unu la cinci ani, in functie de valoarea creantei. „Stabilirea graficului de plata pana la limita de cinci ani se va face numai in cazul creantelor foarte mari, de sute de miliarde lei. Majoritatea esalonarilor le vom face pe termen de un an, maximum doi ani”, afirma presedintele AVAB. Nerespectarea graficului convenit cu AVAB va conduce la anularea conventiei si la trecerea debitorului sub incidenta legii de referinta pentru Autoritate, Legea nr. 409/2001.

Intrarea in sistemul Economat este optionala

Prevederile OUG nr. 56/2002 ii confera debitorului avantajul ca, degrevat de sumele corespunzatoare consolidarii datoriei in dolari, are posibilitatea sa-si continue mai usor activitatea, chiar sa acceada la credite bancare beneficiind, in acelasi timp, de eliberarea garantiilor, ipotecilor corespunzatoare sumelor sterse de catre AVAB. seful AVAB afirma ca institutia pe care o conduce va fi, de asemenea, avantajata, prin faptul ca va avea posibilitatea sa recupereze toata suma, la nivelul valorii nominale preluate, inclusiv dobanzile care se platesc pentru titlurile de stat emise in contul creantelor bancare. Degrevarea societatilor din agricultura de o parte importanta a datoriilor (o suma cel putin egala cu valoarea nominala) permite, astfel, un spor de productie agricola, poate singura care mai poate sustine, astazi, cresterea economica pe care mizeaza guvernantii (in primul trimestru al acestui an, datele statistice au confirmat cresterea in domeniul agricol, piscicol si forestier cu 7,1%, aproape dublul cresterii PIB consemnata in aceasta perioada).
AVAB face o concesie pe care insa incearca sa o combine cu masuri de protectie sociala. „Pe mine ma intereseaza si consumul final. Daca o societate si-a scazut costurile, as vrea sa vad acest lucru reflectat in preturi, prin reducerea lor”, afirma seful AVAB. Aceasta explica si indemnul facut catre societatile agricole atat de presedintele autoritatii, cat si de prefectul Capitalei in conferinta de presa de saptamana trecuta de la AVAB, un indemn catre reducerea preturilor de livrare si, chiar mai mult, patrunderea lor in sistemul Economat. Acest sistem apartine unei firme private (Digicom, al carei patron este omul de afaceri Liviu Tudor), gratie unei hotarari pe care guvernul Nastase a luat-o anul trecut. „A fost doar o recomandare”, afirma seful AVAB. O recomandare la care unele societati au raspuns favorabil (SC Solaris din Bucuresti), altele nu (SC Armopan SA).
Aplicarea Ordonantei este benefica pentru societatile ce vor intra sub incidenta ei, este benefica pentru imaginea Guvernului, daca reducerea preturilor agricole chiar va avea loc, dar este, in acelasi timp, un tratament discriminatoriu, comparativ cu debitorii ce functioneaza in alte domenii ale economiei nationale.    

Criteriile legale pentru amanarea datoriilor

Conditii obligatorii pentru
reducerea datoriei catre AVAB
· debitorii desfasoara activitati in domeniul agricol;
· recunoasterea datoriei de catre
debitor;
· valoarea capitalurilor proprii ale debitorilor este mai mare decat cea a creantelor bugetare si comerciale, inclusiv bancare – aceasta este o conditie eliminatorie;
· ponderea activitatii agricole este majoritara in total activitate;
Elemente care stau la baza determinarii concesiilor oferite de AVAB
· baza tehnico-materiala din dotarea debitorului;
· comportamentul manifestat fata de fisc; AVAB urmareste modul in care isi depune si inregistreaza declaratiile fiscale;
· performantele economico-financiare si manageriale;
· calitatea garantiilor prezentate la contractele de creditare;
· rata somajului in zona in care debitorul isi desfasoara activitatea.
Recomandare AVAB
· intrarea in sistemul Economat, reducerea preturilor la produsele rezultate din activitatea agricola.
Selectarea debitorilor care vor beneficia de efectele ordonantei se va face pe baza unui punctaj ce va fi facut public o data cu publicarea normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 56/2002