Avalanşă de 620 de milioane de euro în două noi staţiuni montane

Proiecte Florin Anghel va investi peste 120 de milioane de euro pentru construcţia unei noi staţiuni turistice. În acelaşi timp, Dan Fischer anunţă că va paria nu 100, nici 400, ci 500 de milioane de euro la Poiana Braşov. Aţi auzit de Secăria? Numele vă poate părea cunoscut doar dacă aţi vizitat Valea Doftanei. Atestată documentar de aproape cinci secole, comuna Secăria se află la 60 de kilometri de Ploieşti şi la opt kilometri de Comarnic. Aici, pe aproape 70 de hectare, om

Proiecte Florin Anghel va investi peste 120 de milioane de euro pentru construcţia unei noi staţiuni turistice. În acelaşi timp, Dan Fischer anunţă că va paria nu 100, nici 400, ci 500 de milioane de euro la Poiana Braşov.

Aţi auzit de Secăria? Numele vă poate părea cunoscut doar dacă aţi vizitat Valea Doftanei. Atestată documentar de aproape cinci secole, comuna Secăria se află la 60 de kilometri de Ploieşti şi la opt kilometri de Comarnic. Aici, pe aproape 70 de hectare, omul de afaceri Florin Anghel şi-a propus să dezvolte un proiect mai mult decåt ambiţios. Vrea să construiască de la zero o staţiune turistică. „Secăria va deveni o alternativă la staţiunile de pe Valea Prahovei. Suprafaţa pe care se va construi reprezintă aproximativ o treime din terenul intravilan al oraşelor Sinaia sau Buşteni“, susţine Anghel.

Vrei să ai staţiunea ta?

Investiţia totală va depăşi 120 de milioane de euro. Între 20% şi 25% din bani vor veni din surse proprii, iar restul, din credite bancare. „Prima fază, care va fi finalizată în 2010, va costa 30 de milioane de euro şi va cuprinde un hotel de patru stele, unul de trei stele şi altul de două stele, opt pensiuni, o bază sportivă şi 70 de case de vacanţă. În plus, va fi finalizată toată infrastructura: drumuri, apă, canalizare, gaz, electricitate şi telecomunicaţii“, detaliază omul de afaceri. Proiectul a fost elaborat de SEG Design, firma fiului său, Alexandru, iar în business mai sunt implicaţi şi Claudiu Bara şi Emil Dima, partenerii de afaceri tradiţionali ai lui Florin Anghel.

„Vom aborda prima fază de construcţie pe o cincime din teren. Luna aceasta începem lucrările de amenajare a terenului şi cele de organizare a şantierului. Vom continua în acest an cu infrastructura, urmånd ca din primăvara viitoare să începem componenta hotelieră şi montajul caselor de vacanţă“, anunţă Anghel. În total, staţiunea turistică Secăria ar urma să aibă 378 de case de vacanţă, fiecare cu un teren cuprins între 700 şi 1.200 de metri pătraţi. Casele sunt construite pe structură de lemn stratificat produs în fabricile grupului de firme Fibec, la care Florin Anghel deţine o treime din acţiuni. Din acest motiv, dar şi pentru că foloseşte o tehnologie nouă, brevetată de curånd, omul de afaceri speră să aducă metrul pătrat de construcţie finisată la aproximativ 1.000-1.200 de euro. Businessmanul prahovean intenţionează să construiască case de vacanţă cu un etaj, dar şi cu două şi trei etaje, în scopul de a fi atractive pentru un număr cåt mai mare de clienţi.

Pe långă hoteluri, pensiuni, baze sportive şi case de vacanţă, planurile pentru Secăria prevăd şi construcţia a cinci blocuri, precum şi a unei biserici ortodoxe. De asemenea, din noua staţiune nu vor lipsi spaţiile comerciale, iar în termen de zece ani se intenţionează construirea unui bazin de înot şi a unui patinoar.

Satul de vacanţă Secăria nu este singurul proiect pe care îl anunţă Florin Anghel. Fabrica Fibec din Cåmpina urmează să fie relocată în afara oraşului, fapt care îi permite businessmanului prahovean să-şi facă noi strategii. Fabrica urmează să fie reconstruită cu tehnologie germană, pe un teren de zece hectare achiziţionat cu puţin timp în urmă. Astfel, Anghel şi asociaţii lui mizează pe o creştere a capacităţii de producţie ce ar urma să aducă Fibec Holding în topul celor mai mari producători de confecţii metalice din Romånia. Apoi, terenul pe care se află în prezent fabrica ar urma să fie folosit pentru un nou complex rezidenţial.

«Secăria va deveni o alternativă la staţiunile de pe Valea Prahovei. Suprafaţa pe care se va construi reprezintă o treime din terenul oraşelor Sinaia sau Buşteni.»
Florin Anghel

70 de hectare de teren va ocupa noua staţiune turistică Secăria din Judeţul Prahova

120 milioane de euro este valoarea investiţiei pentru satul de vacanţă

Planurile lui Florin Anghel

Satul de vacanţă Secăria se va întinde pe 70 de hectare de teren. Acolo, Florin Anghel intenţionează să construiască 143 de vile cu un etaj şi 235 de vile cu două şi trei etaje. „Amprentele caselor de vacanţa vor fi de 80, 100, 120, 140 şi 160 metri pătraţi, cu o suprafaţă construită între 120 şi 360 metri pătraţi“, explică Florin Anghel. Cel mai mare hotel din Secăria va avea 70 de camere, iar pensiunile vor avea 20 de camere fiecare. Spaţiile comerciale urmează să fie de două feluri – tip bazar şi tip galerie. Primele sunt pentru vånzarea obiectelor tradiţionale, celelalte se doresc a fi complexuri de magazine. Bazele sportive vor avea teren de minifotbal, patru terenuri de tenis, poligon de ATV-uri, precum şi o pårtie de …săniuş.

Poiana Brasov reloaded, din 2012

Silver Mountain, proiectul-gigant despre care s-a spus că va schimba „faţa“ celei mai apreciate staţiuni montane din Romånia, îl are ca artizan pe controversatul om de afaceri Dan Fischer. Acesta susţine că investiţia totală în Silver Mountain va depăşi 500 de milioane de euro, iar cea mai mare parte din bani va proveni din credite bancare. Suma anunţată acum este de cinci ori mai mare decåt cea despre care se vorbea în 2005, cånd a fost lansat proiectul. De asemenea, este mai mare cu 100 de milioane de euro faţă de valoarea menţionată la începutul acestui an de Colliers International.

Lucrările se vor termina în 2012 – 2014. Prima fază a proiectului va fi însă gata în 2010, cånd vor fi livrate hotelul şi terenul de golf, întins pe o suprafaţă de 44 de hectare, construit pe un teren pus la dispoziţie de autorităţile locale, care deţin astfel 40% din proiect.

„Tehno Team Construct este firma noastră de construcţii, firmă care a contractat lucrările atåt din Braşov, cåt şi din Snagov. Nu am găsit un partener viabil, şi atunci am zis să ne creăm societatea noastră. Am încercat cu firme din Austria, dar au trimis aici numai oameni de rangul trei. Tehno Team Construct este o structură independentă, iar atunci cånd va avea capacitatea de a se implica şi în alte proiecte, în afară de ale noastre, o va face“, spune Dan Fischer.

Conform proiectului iniţial, compania INR Management Real Estate urma să construiască un complex de agrement cu 612 apartamente,15 vile de lux, un teren de golf (cu 18 găuri) şi cinci terenuri de tenis. Dezvoltatorul a semnat un contract cu Rezidor, una din primele cinci companii hoteliere din lume, iar la Silver Mountain se va ridica un hotel Radisson SAS, cu o capacitate totală de 184 de camere. Partener pentru clubul de tenis a fost ales Ilie Năstase. Prima fază de dezvoltare, ce include 100 de apartamente, este programată pentru finalizare în iarna acestui an.

500 milioane de euro este valoarea investiţiei în proiectul Silver Mountain din Poiana Braşov