Întârzierile în rambursarea banilor şi lipsa de transparenţă a autorităţilor sunt câteva din problemele semnalate de consultanţii care pregătesc proiecte de dezvoltare a resurselor umane.
Deşi are un grad de absorbţie de numai 4,7%, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost luat cu asalt de peste 5.000 de aplicanţi. Cu alte cuvinte, proiecte ar fi, numai că potenţialii beneficiari întâmpină nenumărate obstacole atunci când încearcă să acceseze fondurile europene nerambursabile. Iar problemele încep chiar din faza de pregătire a proiectelor. „Suntem în luna februarie şi nu ştim ce apeluri se vor deschide anul acesta în cadrul POSDRU. Ce alocări financiare vor avea aceste sesiuni, astfel încât potenţialii beneficiari să îşi poată proiecta bugetul?“, se întreabă Narcisa Murgea, senior consultant pentru POSDRU, în cadrul PNO Consultants. Însă, chiar şi atunci când, într-un final, sunt publicate ghidurile solicitantului, lucrurile încep să se complice. „Aceste ghiduri, în plin proces de depunere a cererilor de finanţare, suferă numeroase modificări. În cadrul sesiunii de anul trecut pentru proiectele strategice, au fost patru modificări care, ulterior, au avut şi erate. Astfel, aplicanţii s-au văzut nevoiţi să revizuiască proiectele cu puţin timp înainte de închiderea apelului“, susţine Murgea. Ea spune că Autoritatea de Management a POSDRU şi-a argumentat decizia susţinând că aceasta a fost luată „pentru a veni în sprijinul potenţialilor beneficiari“.
Lanţul slăbiciunilor
Odată depus proiectul, se intră în etapa de evaluare. Însă, din cauza numărului mare de proiecte depuse, răspunsul soseşte foarte târziu, de multe ori chiar după cinci luni. „Este o lipsă acută de personal în cadrul Autorităţii de Management. Acest lucru se reflectă în întregul proces de accesare şi, ulterior, în implementarea proiectelor“, este de părere Alina Chiriac, consultant proiecte fonduri europene.
Întârzierea de luni de zile înregistrată în cadrul procesului de evaluare face ca multe din proiectele depuse şi ulterior aprobate să nu mai fie valabile. „Am avut clienţi care au depus proiecte care vizau programe de training pentru angajaţi. Însă criza i-a determinat să facă disponibilizări importante, iar când au primit aprobare, nu au mai avut pentru cine să organizeze cursurile respective“, spune Narcisa Murgea.
Dar marile probleme apar în procesul de implementare. Reprezentanta PNO Consultants susţine că unii dintre clienţii companiei, care au solicitat în scris un punct de vedere Autorităţii de Management în privinţa soluţiilor aplicabile pe parcursul implementării proiectului, astfel încât anumite cheltuieli să fie eligibile, nu au primit niciun răspuns. Termenul legal de răspuns este însă de 15 zile calendaristice. Iar cei care depus cerere de rambursare a cheltuielilor s-au trezit că banii au intrat în cont după trei luni, deşi legal ar fi trebuit să-i primească în 45 de zile calendaristice.
Alo, Autoritatea de Management?
De ce timpul de verificare a cererilor de rambursare depăşeşte, în foarte multe cazuri, termenul legal de 45 de zile calendaristice? De ce beneficiarii care solicită clarificări în timpul anumitor etape din implementarea proiectului nu primesc niciun răspuns de la Autoritatea de Management? De ce în timpul sesiunii din vara trecută pentru proiecte strategice, ghidul solicitantului a fost modificat de câteva ori? De ce nu a fost anunţată lista cu apelurile de proiecte care vor fi deschise în acest an, astfel încât potenţialii beneficiari să poată pregăti proiectele eligibile? Deşi am adresat toate aceste întrebări cu multe zile înainte de închiderea ediţiei, nu am primit niciun răspuns de la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Din cauza întârzierilor la decontare, unii beneficiari rămân fără bani şi nu mai pot continua proiectul.
Narcisa Murgea, senior consultant, PNO Consultants
4,72% reprezintă gradul de absorbţie a fondurilor europene alocate prin intermediul POSDRU, de la deschiderea programului până la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an
543 de proiecte au fost contractate până pe 31 ianuarie a.c., dintr-un total de 5.273 de proiecte depuse în cadrul POSDRU. Valoarea totală a proiectelor contractate este de trei miliarde de lei
315 milioane de lei reprezintă valoarea totală a plăţilor făcute în cadrul POSDRU, până la sfârşitul lunii ianuarie, din care 40,8 milioane de lei provin de la bugetul UE, 9 milioane de lei de la bugetul de stat, diferenţa fiind prefinanţarea