DEZBATERE: Avalanşa scumpirii benzinei continuă. Crezi că petroliştii s-au înţeles şi la preţuri?

La numai o zi după ce OMV Petrom a crescut preţurile benzinei şi motorinei cu 9 bani pe litru, celelalte două mari companii au aplicat o creştere aproape similară.

De exemplu, la Lukoil România, cea de-a treia companie de pe piaţa românească în funcţie de numărul de staţii, a scumpit toate sortimentele de carburanţi comercializaţi în staţiile proprii cu 9 bani/litru.

În cazul Rompetrol, preţurile au fost majorate cu 6 bani/litru la benzină şi cu 7 bani la sortimentele de motorină.

Care sunt noile preţuri de referinţă

Preţurile la pompă diferă însă de la staţie la staţie. Variaţia poate fi de +/- 5% faţă de preţurile de referinţă publicate de Rompetrol. Conform site-ului companiei, preţul mediu al benzinei Efix 95 a ajuns la 5,59 lei/litru, cu şase bani mai mult decât ieri. Litrul de benzină Alto 101 costă 6,24 de lei, faţă de 6,18 lei, preţ mediu afişat ieri. În cazul motorinei, aşa cum am precizat mai sus, majorarea a fost de 7 bani/litru. Noile preţuri sunt: Efix Diesel (5,82 de lei), iar Alto 55 (6,13 lei).

Şi la Lukoil, preţurile prezentate pe site-ul companii reprezintă preţurile medii. În staţiile proprii acestea pot varia. Compania Lukoil a aplicat o majorare de 9 bani/litru, la toate sortimentele de carburanţi, creştere efectutată ieri şi de OMV Petrom. Iată care sunt noile preţuri: benzina Euroluk 95 costă 5,57 de lei/litru, iar sortimentul Ecto 98 are un preţ de 6,07 lei/litru. La motorină, preţurile sunt de 5,77 lei/litru – Euro L Diesel, respectiv 5,94 lei/litru, sortimentul Ecto Super Diesel.

Citiţi şi: Benzina şi motorina s-au scumpit masiv
Cele trei companii au fost amendate în urmă cu trei zile de Consiliul Concurenţei pe motiv că s-au înţeles împreună să retragă de la comercializare în anul 2008 un sortiment de benzină. Sancţiunile totale aplicate celor şase companii: OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing SRL, Rompetrol Downstream, Lukoil România, Mol România şi Eni România (fosta Agip), s-au ridicat la circa 880 milioane de lei (205 milioane de euro), conform anunţului făcut de şeful instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. Amenzile aplicate au însemnat între 2,7 şi 3,2% din cifra de afaceri a fiecărei companii din anul 2010.

Topul amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei:

Grupul OMV Petrom 503,8 milioane de lei – din care OMV Petrom  336,53 mil lei, iar OMV Petrom Marketing SRL    137,28 mil lei

Rompetrol Downstream     aproximativ 150 milioane de lei
Lukoil România    aproximativ 134 milioane de lei
Mol România     80,2 milioane de lei
Eni România     11,2 milioane de lei

Bogdan Chiriţoiu a precizat, marţi, că reprezentanţii celor cinci companii s-au înţeles între ei să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină Eco Premium, iar inspectorii Consiliului Concurenţei au strâns la dosar mai multe probe care incriminează companiile petroliere că au acţionat concertat. Probele se referă, conform declaraţiilor lui Chiriţoiu, la o înţelegere privind scoaterea de pe piaţă a sortimentului Eco Premium. În ceea ce priveşte investigaţia referitoare la modificarea preţurilor, şeful instituţiei a precizat că, cel mai probabil, în vara acestui an se va finaliza investigaţia, urmând ca până în toamnă să fie parcurse toate fazele procedurale. Declaraţia a fost făcută, marţi, la hotnews.ro, unde Chiriţoiu a participat la o dezbatere cu cititorii site-ului. Anterior, în timpul conferinţei de presă, din aceeaşi zi, şeful Consiliului Concurenţei a precizat că ”Investigaţia este pornită în 2005 unde era o suspiciune legată de preţuri, în 2009 a fost o inspecţie inopinată unde au fost găsite aceste documente. Am desprins din investigaţia mare, aceasta bucată", a declarat Bogdan Chiriţoiu, referitor la amenzile aplicate marţi.
DEZBATERE: Ai impresia că marii producători practică o politică comună a preţurilor carburanţilor? Crezi că Petrom, Rompetrol, Lukoil, OMV, Mol şi Eni scumpesc sau ieftinesc benzina şi motorina în urma unei înţelegeri?