China a anunțat că un nou sat, numit Gyalaphug (în tibetană) sau Jieluobu (în chineză), a fost înființat în sudul Regiunii Autonome Tibet (TAR).
Marile secrete ale Chinei
China nu are nevoie de aceste sate, scopul real fiind acela de a forța guvernul din Bhutan să cedeze teritoriul pe care China îl revendică în altă parte a acestei țări, pentru a oferi Beijingului un avantaj militar în lupta sa cu New Delhi, susțin experții militari.
Se pare că Gyalaphug este acum unul dintre cele trei sate noi, două fiind deja ocupate, iar acesta a intrat în construcție. Chiar dacă asta încalcă în mod flagrant termenii tratatului dintre China și Bhutan.
„Satul Gyalaphug include aproximativ 50 de muncitori, consilieri tehnici și forțe de securitate, mulți dintre ei fiind mai degrabă chinezi decât tibetani.
Unitate specială
O unitate specială de la agenția de poliție care supraveghează frontierele se află deja în sat. Cea mai importantă sarcină a acestei agenții de poliție, a declarat un ofițer staționat la granița vestică tibetană, este de a prinde „imigranți ilegali”. Adică tibetani care încearcă să fugă în India sau Nepal ”, scrie presa indiană.
„Folosind în Himalaya tactica provocatoare pe care a folosit-o și în Marea Chinei de Sud, Beijingul își riscă relațiile cu vecinii, ale căror nevoi și interese a pretins că le va respect întotdeauna. Mai mult, își pune în pericol reputația la nivel mondial”, a spus Robert Barnett, expert în politică externă.
China a hărțuit în Asia țări puternice precum India, dar și slabe, precum Bhutan sau Kârgâzstan. China susține că Nepalul și Bhutanul, inclusiv statele indiene precum Arunachal, Sikkim și Ladakh, fac parte din sudul Tibetului.