Un întemeietor în domeniul aparaturii de printare, numele Durst a devenit sinonim cu originalitatea, pasiunea și sustenabilitatea. Atenția, grija, constanța evoluției tehnologice a fiecărei generații de printere specializate au adus recunoașterea specialiștilor dar și numeroase premii internaționale brandului.
Așadar, este o victorie a industriei tipografice din România succesul instalării primului printer cu cerneală pe bază de apă, Durst P5 250 WT, la una dintre cele mai mari tipografii din țară. Acest printer emblematic face parte din noua generație de echipamente large format Durst, cu un accent deosebit pe imprimarea eco-friendly, cu cerneală fără substanțe dăunătoare mediului – un aspect enorm de important în vremurile contemporane.
Investiții, Calitate, Inovație, Siguranță
Această premieră tipografică are loc la mai puțin de un an de la ultima investiție majoră în aparatură de ultimă generație în România.În 2022, aceeași tipografie a fost gazda instalării primului printer hybrid Durst P5 350, configurat special pentru carton ondulat, materiale rigide și materiale flexibile precum PVC-ul. Decizia de a face două investiții majore într-un interval relativ scurt a fost motivată în mare măsură de creșterea capacității de producție și economiile de timp și energie remarcate în cele 12 luni de funcționare al primului printer instalat. Calitatea și precizia printului, certificările FOGRA și Pantone, productivitatea ridicată la nivel industrial datorită operării în 3 schimburi fără pauze majore dar și suportul tehnic au fost motive importante pentru alegerea celor două printere, notând astfel o dublă premieră pe piața de print large format din România.
Noul Durst P5 250 WT reprezintă o componentă imperativă în această evoluție tehnologică. Calitatea. Sustenabilitatea și siguranța cernelii sunt dovedite prin multiple certificări, printre care amintim standardul UL ECOLOGO, standardul REACH, standardul TOSCA, și standardul „Swiss Ordinance for food packaging requirements”. Aceste certificări subliniază faptul că cerneala este non-toxică, fără miros, fără ftalați, plastifianți sau metale grele, fiind sigură de utilizat inclusiv pentru ambalajele care intră în contact cu alimentele.
Răscrucea dintre SUSTENABILITATE și TEHNOLOGIE
Din punct de vedere tehnologic, Durst P5 250 WT propune îmbunătățiri semnificative față de modelele antecedentei: 24 de capete de printare Durst Quadro Array 10M cu tehnologie de recirculare a cernelei, rezoluție maximă de 1.200 dpi, și dimensiunea picăturilor de cerneală de 10 picolitri, înlesnind utilizarea tehnologiei Variodrop. Cu o lățime maximă de 250 cm, o lungime maximă nelimitată și o grosime maximă a materialelor de 3 cm, acest printer este excelent atât pentru printarea cartonului ondulat, dar și pentru postere, afișe și POSM Displays sau produse de trade marketing.
Noul Durst P5 250 WT este deosebit doar datorită tehnologiei avansate a cernelii, ci și datorită sustenabilitatății energetice. Uscătorul cu funcție de recirculare a aerului reduce consumul cu 30%, iar sistemul de vacuum asigură planeitatea materialelor printate. De asemenea, sistemul automat de alimentare cu cerneală previne erorile umane și economisește atât energie cât și timp sau costuri.
Importanța pentru Industria Personalizării de Produse din România
Instalarea în premieră în România a acestui printer inovator marchează o evoluție semnificativă a tehnologiei din România, fiind parte a unui proiect de investiții început în 2019 și încheiat în 2023, cu o valoare totală de aproximativ 5 milioane de Euro. Aceste investiții includ nu doar cele două printere Durst P5, ci și CNC-uri pentru tăiere/biguire, CNC-uri pentru lipire, software de proiectare și automatizare a fluxurilor de lucru, precum și relocarea într-o nouă hală de 1000 mp, dotată cu panouri fotovoltaice și pompe de căldură pentru eficientizarea costurilor de producție și utilizarea responsabilă a energiei.
Achiziția noului Durst P5 250 WT reprezintă o acțiune importantă de dezvoltare și actualizare tehnologică, menită să mențină constanța calittății produselor tipărite la standardele FOGRA și să reducă costurile de producție pentru clienți. Obținerea certificărilor FOGRA și FSC, alături de valorizarea protecției mediului inclusiv prin producția de materiale reciclabile, subliniază angajamentul tipografiei pentru sustenabilitate.
Această achiziție a noului printer Durst P5 250WT creează premisele setării unui nou standard pentru industria tipografică din România. Calitatea superioară a produselor finite nu trebuie să vină în detrimentul protecției mediului – iar acesta este viitorul luminos și responsabil promis de noile tehnologii valabile pe piață.