Bursa de Valori București (BVB) rămâne în prima parte a clasamentului celor mai bune piețe de capital din lume în 2010, conform Bespoke Investment Group, care ia în calcul 81 de țări. România, cu un randament de 11,4%, se află pe locul 34, înaintea economiilor din grupul G7, dar în urma unor piețe din regiunea noastră, precum Turcia, Ucraina sau Polonia.
Topul mondial este condus de Sri Lanka, cu o apreciere a bursei de 97,1%, urmată de Bangladesh, cu 74,8%. Urmează o piață din Europa, Estonia, cu o creștere de 62,4%, iar pe poziția a patra se găsește Lituania, cu 49,5%. Cele două burse sunt singurele din Europa în top 10, Ucraina fiind următoarea, pe locul 14, cu o apreciere de 33,1%.
Dintre statele dezvoltate, cel mai bine este plasată Danemarca, pe poziția a 16-a și un randament de 27%, în timp ce Germania se află pe locul 37, cu o creștere de 11,3%. Din grupul G7, Canada, cu 7,2%, SUA, cu 6,8%, și Marea Britanie, cu 6,2%, sunt celelalte piețe cu randamdent pozitiv. Franța consemnează un -2,1%, Italia, un -8,6%, iar Japonia înregistrează -13,1%.
Vom crește, dar nu se poate spune când
Pe ultima poziție din top se găsește bursa din Bermuda, cu -39,3%, nu foarte departe de Grecia, care consemnează -30,9%. Pe poziția dinaintea Greciei se află Bulgaria, cu -19,5%, și Slovacia, cu -13,1%. România se situează astfel foarte bine prin comparație cu vecinii de la sud, apreciarea de până acum fiind și peste cea a Austriei, de 9,5%, a Ungariei, de 8,7%, sau a Cehiei, de 4,5%. Polonia ne depășește cu puțin, înregistrând o apreciere de 11,7%.
„Mă aștept ca, la un moment dat, să înceapă din nou o perioadă de creșteri susținute la BVB după ieșirea din prezenta criză, perioadă care să dureze câțiva ani, însă din tot acest scenariu lipsește un mic detaliu – nu știm când va veni acest moment, poate anul viitor sau poate peste doi – trei ani“, spune Răzvan Pașol, președintele Intercapital Invest, care precizează că „aprecierile susținute“ nu vor fi însă de anvergura celor din 2000-2007. Cotațiile BVB au intrat, practic, în acest an într-o perioadă de stagnare, după ce s-au apreciat puternic anul trecut. Cu probleme structurale, adică lipsă de lichiditate, emitenți puțini și investitori la fel de puțini, piața autohtonă își pune, deocamdată, speranțele în listarea Fondului Poprietatea de anul viitor.
Până atunci însă, brokerii recomandă urmărirea deciziilor și sfaturilor „analiștilor strategici“, a celor care urmăresc piețele în ansamblu, după cum spune Christian Blaajberg, Chief Equity Strategist la Saxo Bank. „Rămâneți calmi, evitați tranzacțiile în marjă și ascultați analiștii strategici, întrucât dacă vă uitați la acțiuni, analiștii cu abordarea bottom-up, cei care urmăresc acțiuni individuale, au tendința să rămână în urmă“, spune acesta.
Paradoxurile pieței românești
Până la sfârșitul anului, se poate spune că bursa de la București nu va ieși din letargie. Singurul eveniment care ar putea face o diferență semnificativă va fi listarea Fondului Proprietatea de la începutul anului viitor, dar până atunci investitorii rămân în așteptare. Cu atât mai mult cu cât nici economia nu are șanse de revenire anul acesta, iar perspectivele pentru 2011 sunt doar relativ bune.
Un alt paradox al BVB a fost identificat și de analiștii de la Tradeville, care arată că, în prezent, „acțiunea Biofarm este subevaluată în comparație cu titlurile companiilor similare din Europa și supraevaluată dacă ținem cont de perspectivele de creștere pe termen lung a afacerilor companiei.“
Paradoxul este explicabil prin particularitatea pieței și economiei, care ne arată că multiplicatorii utilizați în Europa, adică în piețele mature și bine dezvoltate, nu determină în mod obligatoriu valoarea reală a unei acțiuni.
„Investitorii români înțeleg mai bine mecanismele economice și financiare locale și cunosc mai bine activitatea emitenților români“, spune Pașol, arătând de ce investițiile locale sunt mai bune pentru investitorii de la noi, dar nu este bine să ignorăm complet piețele externe.
97,1% este creșterea înregistrată de bursa din Sri Lanka, cea mai mare din perioada scursă din 2010, urmată fiind de cea din Bangladesh, cu 74,8%
Mă aștept ca, la un moment dat, să înceapă din nou o perioadă de creșteri susținute la BVB, dar nu știm când va veni acest moment.
Răzvan Pașol, președinte, Intercapital Invest
Avansul acţiunilor româneşti, printre cele mai mari din lume
12 noiembrie 2010, 12:04
Ultima modificare în 12 noiembrie 2010, 14:04
Investitorii de pe piața de capital din Sri Lanka și-au dublat deja banii investiți la începutul anului, în timp ce cei din România au un câștig de doar 11,4%, iar cei din Bulgaria și Grecia înregistrează pierderi de 19,5%, respectiv 30,9%.
Etichete: bursa de valori bucuresti,
Bursa Valori
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook