Intrarea României deplină în Spațiul Schengen oferă o oportunitate majoră pentru economia românească
Analistul economic Adrian Negrescu a anunțat bucuros că intrarea deplină a României în Spațiul Schengen reprezintă o oportunitate majoră pentru economia românească. Potrivit spuselor sale, eliminarea controalelor la frontierele terestre ar conduce la o reducere semnificativă a costurilor logistice, în special pentru companiile care exportă produse românești cu tiruri și camioane, dar și pentru importatori, deoarece costurile mai mici de transport s-ar reflecta în prețuri mai reduse pentru produsele importate din Europa.
Toate acestea ar putea genera, într-o primă fază, un câștig potențial de peste 2% din PIB, echivalent cu aproximativ 7-10 miliarde de euro, în condițiile unei creșteri a volumului de transport.
Controalele de la frontieră și timpul pierdut în cozi la vămile din Vest au costat România peste 2 miliarde de euro anual, conform estimărilor transportatorilor. Aceste pierderi fiind reflectate în prețurile mai mari din țară și în scăderea competitivității produselor de export.
„Intrarea României deplină în Spațiul Schengen oferă o oportunitate majoră pentru economia românească. Eliminarea controalelor la frontierele terestre va însemna o scădere semnificativă a costurilor logistice mai ales pentru firmele care exportă produse româneşti cu tir-urile şi camioanele, dar şi pentru importatori – costurile mai reduse de transport se vor traduce în preţuri mai mici pentru produsele importate pe această cale, din Europa.
Toate acestea vor genera, în prima fază, un câştig potenţial de peste 2% din PIB, adică în jur de 7 până la 10 miliarde de euro în cel mai bun caz, dacă volumul de transport va creşte. Aceste controale de la frontieră, zecile de ore petrecute la coadă la vămile din Vest au costat România peste 2 miliarde de euro anual, potrivit estimărilor transportatorilor, costuri plătite prin preţurile mai mari din România şi prin scăderea competitivităţii produselor de export”, a explicat el în cadrul unui interviu acordat pentru News.ro.
Aderarea la Spațiul Schengen oferă o oportunitate majoră pentru atragerea investitorilor străini
Pe lângă aceste beneficii economice concrete, aderarea la Spațiul Schengen oferă o oportunitate majoră pentru atragerea investitorilor străini, în special în proiecte greenfield, deschiderea de fabrici noi și relocarea afacerilor mai aproape de consumatorii europeni, în condiții mai avantajoase decât cele din Asia.
Totuși, pentru a exploata această oportunitate, România are nevoie de un guvern capabil să sprijine investițiile străine, prin decizii fiscale adecvate și prin dezvoltarea unui ecosistem de tip hub industrial care să ofere condițiile necesare companiilor interesate. Este necesar un plan de business concret care să valorifice avantajul logistic adus de eliminarea controalelor la frontiera de vest.
Un plan de țară ar trebui să includă, pe lângă facilitățile fiscale și ajutoarele de stat necesare, o componentă esențială care să confere României un avantaj competitiv: o infrastructură modernizată, atât rutieră, cât și feroviară. România poate valorifica acest avantaj doar prin accelerarea investițiilor în infrastructură, care ar putea atrage atât investitori străini, cât și turiști.
„Dincolo de aceste calcule concrete, viza Schengen ne aduce o oportunitate majoră pe care sper să nu o ratăm. Aceea de a atrage investitori străini în zona greenfield, în deschiderea de noi fabrici, în relocarea business-urilor mai aproape de consumatorul european, la costuri şi condiţii mai bune decât cele oferite de ţările asiatice.
Pentru a ne exploata această oportunitate, avem însă nevoie de un guvern capabil să susţină investiţiile străine, prin decizii de natură fiscală, prin dezvoltarea unui ecosistem de tip hub-uri industriale care să ofere condiţiile necesare pentru a atrage companiile interesate.
Mai simplu spus, avem nevoie de un adevărat plan de business care să exploateze acest avantaj uriaş pe care îl primim din pdv logistic, odată cu eliminarea controalelor de la frontiera de vest.
Acest plan de ţară ar trebui, dincolo de facilităţile de natură fiscală şi de necesarele ajutoare de stat, să mai includă o componentă decisivă care să ofere un atuu României – o infrastructură modernizată, atât rutieră, cât şi de cale ferată. Altfel spus, ne putem exploata acest avantaj doar dacă vom accelera investiţiile în infrastructură, cele care vor atrage ulterior investitori străini, dar şi turişti. Viza Schengen ne oferă un avantaj istoric. Rămâne de văzut dacă vom fi capabili să îl exploatăm”, a zis analistul economic.
Aderarea la Spațiul Schengen oferă României un avantaj istoric
Aderarea la Spațiul Schengen oferă României un avantaj istoric. Totuși, rămâne de văzut dacă țara va reuși să îl valorifice. Dacă România va trata cu seriozitate și soluții concrete planul de business asociat statutului Schengen, această platformă investițională ar putea deveni decisivă și din perspectiva atragerii investitorilor străini interesați de reconstrucția Ucrainei, un proiect estimat la peste 500 de miliarde de euro.
România ar putea deveni un punct logistic central al acestui efort de reconstrucție, beneficiind de avantaje economice extraordinare, cu condiția să se organizeze eficient și să ofere cea mai competitivă soluție logistică, capabilă să surclaseze oferta Poloniei.
„În viitor, dacă privim acest plan de business Schengen cu seriozitate şi soluţii concrete, această platformă investiţională ar putea fi decisivă şi din perspectiva potenţialului de atragere a investitorilor străini interesaţi de reconstrucţia Ucrainei, o afacere evaluată la peste 500 de miliarde de euro.
Putem fi placa turnantă a acestui efort logistic uriaş, cu avantaje economice extraordinare, dacă reuşim să ne organizăm şi să căutăm să oferim cea mai bună soluţie logistică şi care să bată oferta polonezilor”, a adăugat analistul economic.