Avantajele și riscurile investiției în criptomonede. De ce este nevoie de o campanie de informare în acest sens

Creșterea substanțială a pieței mondiale a criptomonedelor indică faptul că vorbim de un fenomen important, cu premise de consolidare în viitor, afirmă Dan Voiculescu într-o postare pe blog. Acesta vorbește despre creșterea semnificativă a unor monede virtuale populare, inclusiv în rândul românilor.

„Avantajele criptomonedelor sunt evidente: descentralizare (nu depind de o bancă sau autoritate centrală); “democratizare” (în principiu, sunt accesibile oricui); utilizare potențial universală (nu au “cetățenie” sau alt tip de limite/granițe administrativ-fiscale).

În egală măsură, și dezavantajele sunt clare: monedele virtuale rămân volatile, nereglementate și extrem de vulnerabile la acțiuni de tip speculativ (…) În prezent, se estimează că există câteva sute de mii de români care dețin monede virtuale, în valoare de peste 5 miliarde de dolari, iar tendința generală este de creștere exponențială”, scrie Dan Voiculescu pe blogul său.

Chiar dacă pot oferi câștiguri substanțiale, există însă și destule pericole legate de investiția în criptomonede și, crede Dan Voiculescu, ar fi util un ghid „oficial” privind aceste avantaje și riscuri, pentru ca românii să fie informați dintr-o sursă credibilă și neutră.

„Respectând dreptul investitorilor de a fructifica ceea ce consideră a fi o mare oportunitate, cred că ar fi utilă o campanie națională de informare cu privire la avantajele și riscurile investiției în criptomonede (ghid de utilizare responsabilă), din cel puțin 3 motive:

  • Informațiile accesibile în acest moment în mediul virtual au, de obicei, un profund caracter subiectiv, reprezentând opinii ale unor părți direct interesate financiar în creșterea sau descreșterea valorii și volumului monedelor virtuale – așadar, riscul dezinformărilor este ridicat!
  • Majoritatea investitorilor în criptomonede sunt persoane tinere și foarte tinere care, de regulă, își investesc toate resursele financiare disponibile, devenind astfel extrem de vulnerabile din punct de vedere social și economic.
  • În ipoteza, absolut nedorită, a unor “crahuri”, este esențial ca autoritățile naționale să își păstreze credibilitatea în raport cu investitorii, evitând o iradiere a crizei spre sistemul financiar clasic”, transmite Dan Voiculescu, care subliniază că o astfel de măsură proactivă ar putea ajuta la evitarea unor dezastre financiare, economice și sociale.