Acest lucru este subliniat în Anuarul regional 2012 al Eurostat dat publicităţii joi la Bruxelles, care arată faptul că în toată Europa, sunt doar 4 regiuni în care agricultura reprezintă cea mai semnificativă parte a activităţii economice, raportat la nivelul întregii Uniuni Europene. Acestea sunt Severozapaden (14,1%) şi Severenţentralen (11,9%), din Bulgaria, respectiv regiunile Nord-Est (10,2%) şi Sud-vest Oltenia (9,7%) din Romania.
La capitolul economie, în anuar se menţionează că în UE există 22 de regiuni în care agricultura reprezintă peste 5% din economie – şapte în România, patru în Bulgaria şi Grecia, câte două în Ungaria, Polonia şi Portugalia şi una în Franţa.
Anuarul regional 2012 al Eurostat include 14 capitole, respectiv economie, populaţie, sănătate, educaţie, piaţa muncii, statistica afacerilor structurale, turism, societatea informaţională, agricultură, transport, ştiinţă, tehnologie şi inovare, oraşe europene, regiuni de coastă şi tipologii teritoriale.
La capitolul populaţie, la nivelul unităţilor administrative NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics) 3, asimilate în România cu judeţele şi capitala, densitatea variază între peste 20.000 de locuitori/kmp la Paris, cea mai mare din Europa, şi 2 locuitori/kmp în Lappi, Finlanda. În acest clasament, Bucureştiul se află pe locul trei în Uniunea Europeană, cu o densitate de 8.484 de locuitori/kmp, după Paris (21.258) şi Londra de Vest (10.263), fiind urmat în România de judeţul Ilfov (212) şi Caraş-Severin (38).
Potrivit aceleiaşi surse, 35 de regiuni din UE de nivelul NUTS 2 (în România cele opt regiuni de dezvoltare), au investit 3% sau mai mult din Produsul Intern Brut (PIB) în cercetare-dezvoltare, cele mai multe în Germania (11), Marea Britanie (8) şi Suedia (4). Bucureşti-Ilfov, cu investiţii de 1,09% din PIB în cercetare-dezvoltare, se află pe primul loc dintre cele opt regiuni de dezvoltare din România din acest punct de vedere, în timp ce la polul opus se află regiunea Sud-Est (0,17%). Regiuni ca Braunschweig (Germania, 7,93% din PIB), Brabant Wallon (Belgia, 7,63% din PIB), Pohjois-Suomi (Finlanda, 6,58% din PIB) sau Cheshire (6,51% din PIB) sunt performerele UE la acest criteriu.
În ceea ce priveşte educaţia, Anuarul regional 2012 precizează că în 14 dintre cele regiuni de nivelul NUTS 2 din UE peste 40% din populaţia cu vârste între 25 şi 64 de ani are studii superioare. La polul opus, 36 de regiuni din cele 266 de acest nivel au raportat că 15% sau mai puţin din cetăţenii din grupa de vârstă de 25-62 de ani au urmat cursurile unei universităţi. Cele mai multe dintre aceste regiuni, respectiv 12, se află în Italia, dar în România şi Portugalia toate regiunile în afară de cea care include capitala, şapte şi respectiv şase, suferă din acest punct de vedere.