Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a trimis, în cursul acestei săptămâni, o comisie de experţi la Galaţi pentru a analiza gradul de îndeplinire a obligaţiilor postprivatizare asumate de Arcelor Mittal prin contractul de vânare-cumpărare încheiat în cazul privatizării combinatului Sidex Galaţi.

Potrivit autorităţii, în funcţie de consluziile comisiei, AVAS ar putea încheia un act adiţional la contract, însă cu respectarea următoarelor condiţii:

 * Volumul investiţiilor asumat iniţial să rămână neschimbat
 * Destinaţia investiţiilor să rămână neschimbată

Mai mult, în situaţia în care cumpărătorul se angajează să investească într-o nouă uzină cocsochimică, de un nivel tehnologic superior, AVAS a anuţat că va susţine „orice proces de reducere a costurilor şi de eficientizare a activităţii combinatului”.

Pânăîn acum, AVAS nu a luat niciun fel de decizie care să modifice clauzele contractuale existente în prezent. Toate clauzele prevăzute în contractul de privatizare sunt în vigoare.

Pe de altă parte, directorul ArcelorMittal Galaţi, Augustine Kochuparampil a anunţat în prima parte a lunii mai că toţi cei 11.700 de salariaţi ai combinatului vor intra în şomaj tehnic, prin rotaţie, până la sfârşitul lunii iulie.

În această perioadă, angajaţii vor fi plătiţi cu 85% din salariu. Programul vizează inclusiv conducerea şi se va derula timp de aproximativ trei luni, perioadă în care fiecare angajat se va afla în şomaj tehnic, prin rotaţie, câte zece zile.

Potrivit lui Augustine Kochuparampil, măsura ar putea fi întreruptă doar dacă ar exista un reviriment al pieţei, lucru puţin probabil în perioada următoare.