Birocraţie, viclenie sau manipulare? Există trei scenarii care ar putea explica modul cel puţin ciudat în care s-a comportat AVAS în chestiunea preluării, la un preţ impresionant, a Petromservice de către Petrom.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care deţine 20% din Petrom, a cerut ca Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) să anuleze tranzacţia din toamna anului trecut, prin care Petrom achiziţionase divizia de servicii petroliere a Petromservice pentru 328,5 milioane de euro. Apoi, în mod surprinzător, s-a abţinut de la vot. „Nu primisem documentaţia necesară. Între timp, ne-au fost livrate studii şi evaluări privind fezabilitatea, rentabilitatea şi amortizarea investiţiei şi am decis să o aprobăm“, ne-au explicat reprezentanţii Direcţiei Marketing şi Relaţii Publice a AVAS.
„Le-a dat Dumnezeu minte. Eu de-abia aşteptam să se voteze anularea tranzacţiei. Vă daţi seama ce despăgubiri ceream“, spune Liviu Luca, preşedintele federaţiei sindicale FSLI Petrom, care deţine 25% din Petromservice. Compania a fost creată în 2002 pe scheletul Petroserv, o fostă divizie a SNP Petrom. În 2005, un off-shore cipriot, în spatele căruia se spune că ar sta Sorin Ovidiu Vîntu, a devenit proprietarul a 50% din acţiunile Petromservice, în schimbul a 13 milioane de euro (cu alte cuvinte, firma ar fi valorat de circa 12 ori mai puţin decât doi ani mai târziu, când a fost cumpărată de Petrom).
BIROCRAŢIE
Explicaţia oficială a schimbării bruşte de atitudine: reprezentanţii AVAS nu au primit de la acţionarul majoritar niciun fel de documentaţie privind achiziţia Petromservice şi, astfel, nu au putut să-şi facă o imagine corectă asupra oportunităţii tranzacţiei. După ce le-au fost livrate diverse bilanţuri, studii şi rapoarte de audit privind Petromservice şi piaţa de profil, cei de la AVAS au înţeles că achiziţia este necesară, se face la un preţ corect şi nu are efecte negative asupra Petrom, astfel încât deznodământul logic a fost să o aprobe.
JOC DE IMAGINE
O altă explicaţie, de această dată neoficială, ar fi că instituţia condusă de Teodor Atanasiu s-a opus de formă tranzacţiei, pentru a nu fi acuzată că face jocurile tandemului Luca-Vîntu. Deşi ştia de la bun început că poziţia sa de acţionar minoritar nu-i oferă nici cea mai mică şansă de succes, AVAS a solicitat în AGA Petrom anularea tranzacţiei, ba chiar a dat în judecată gigantul petrolier pe această temă. Procesul este încă oficial în derulare, însă surse din Petrom ne-au spus că se aşteaptă ca, la următorul termen, AVAS să solicite încheierea lui.
TEORIA CONSPIRAŢIEI
AVAS ar fi fost, de fapt, doar un instrument în mâna celor care ar fi încercat să bage beţe în roate actorilor principali ai tranzacţiei. Unele surse vorbesc de intervenţia unui puternic rival al Petrom, care ar fi dorit să evite scăderea costurilor adversarului. Alte voci spun că sforile ar fi fost trase de un deţinător al unui puternic imperiu media, duşman al lui Liviu Luca. Mogulul s-ar fi enervat de faptul că sindicalistul ar fi obţinut, în urma tranzacţiei, câteva zeci de milioane de euro pe care urmează să le canalizeze în investiţii media.
Capital – Editia nr. 18, data 7 mai 2008