Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si-a prezentat pozitia cu privire la “actiunea de aur” in cazul societatii Petrom si a anuntat ca va analiza si va lua toate masurile ce se impun de indata ce va primi notificarea Comisiei Europene, se arata intr-un comunicat remis redactiei. AVAS apreciaza ca restrictiile aplicate societatii Petrom, pe o perioada limitata de timp dupa privatizare nu intrunesc conditiile unei “actiuni de aur” pentru statul roman
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si-a prezentat pozitia cu privire la “actiunea de aur” in cazul societatii Petrom si a anuntat ca va analiza si va lua toate masurile ce se impun de indata ce va primi notificarea Comisiei Europene, se arata intr-un comunicat remis redactiei. AVAS apreciaza ca restrictiile aplicate societatii Petrom, pe o perioada limitata de timp dupa privatizare nu intrunesc conditiile unei “actiuni de aur” pentru statul roman si nu ar trebui considerate ca restrictionand libera circulatie a capitalului sau libertatea de stabilire.
Contractul de privatizare al companiei Petrom nu prevede in mod explicit ca statul roman detine “actiunea de aur” la aceasta societate, dar exista anumite clauze ce pot fi interpretate ca restrictionari in activitatea noului proprietar si care pot fi asimilate unei “actiuni de aur”.
Restrictiile prevazute in contract cu privire la activitatea societatii dupa privatizare se intind doar pe o perioada de patru ani dupa finalizarea tranzactiei. Printre aceste restrictii se numara interzicerea vanzarii sau instrainarii in alt mod a actiunilor societatii detinute de cumparatorul din procesul de privatizare fara acordul prealabil al vanzatorului si obligarea cumparatorului de a pastra identitatea si statutul juridic ale societatii precum si calitatea acesteia de societate integrata in domeniul petrolului si gazelor naturale.
Potrivit AVAS, restrictiile din contract sunt limitate in timp pentru perioada in care investitorul s-a angajat sa indeplineasca anumite obligatii post-privatizare cu privire la societate, obligatia de obtinere a acordului statului este limitata la cazul vanzarii actiunilor de catre cumparator si se justifica prin obligatiile cumparatorului fata de societate, in calitatea acestuia de investitor strategic. In afara acestui caz, actiunile societatii pot fi vandute si achizitionate de orice investitor.
Totodata, Guvernul nu are nici un drept special de a se implica in deciziile societatii, altfel decat prin exercitarea drepturilor ce deriva din calitatea AVAS de actionar important al societatii. AVAS detine un procent de putin peste 22% din actiunile Petrom, deci sub cota de 25% prin care poate influenta deciziile in societate.
Referitor la posibilitatea statului de a desemna unul sau doi membri in consiliul de administratie al societatii, comunicatul AVAS arata ca acest lucru este posibil deoarece statul are calitatea de actionar semnificativ.
Sursa: Capital 28 Iunie 2007