Consiliul de Supraveghere si Indrumare al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a aprobat noua structura organizatorica a institutiei dupa absorbtia Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarilor din Industrie (OPSPI), arata un comunicat AVAS. 

AVAS a preluat de la OPSPI patrimoniul, arhivele si documentatia aferenta operatorilor economici transferati de la MEC, precum si personalul, iar institutia a fost desfiintata. 

Conform noii organigrame AVAS, Institutia este condusa de un presedinte, ajutat de patru vicepresedinti, toti numiti prin decizie a Primului-ministru. Fiecare vicepresedinte va coordona un domeniu de activitate, iar directiile care asigura buna organizare si functionare a institutiei din punct de vedere al resurselor logistice, financiare, umane, juridice si de control sunt in subordinea presedintelui. 

Activitatea de administrare (gestionare) a societatilor din portofoliul AVAS este coordonata de un vicepresedinte. Administrarea companiilor din domeniul energetic si al industriei de aparare, cu numar mare de personal, multe filiale, si patrimoniu mare, a fost atribuita unor structuri separate, pentru sectorul energetic, respectiv al industriei de aparare. Alaturi de structura de administrare a companiilor este inclusa si cea de gestionare a creantelor bancare comerciale sau fiscale. 

Activitatea de valorificare, care contine o exista o singura structura, este condusa de un vicepresedinte, iar privatizarea societatilor comerciale se va realiza prin doua structuri. Valorificarea creantelor se va realiza prin doua directii, de executari silite active, respectiv creante fiscale 

Noua organigrama AVAS are in componenta o structura de afaceri europene, condusa de un vicepresedinte, care include activitatea de relatii internationale si sinteze, relatia cu Parlamentul si partenerii sociali, si politicile concurentiale. 

Activitatea de monitorizare postprivatizare, atat a contractelor de vanzare de actiuni cat si a veniturilor postprivatizare, este coordonata de un vicepresedinte. Atributiile acesteia structuri vizeaza monitorizarea indeplinirii de catre cumparatori a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare – cumparare de actiuni, precum si gestionarea veniturilor incasate de Autoritate din activitatea de postprivatizare.

Sursa: Capital 15 Ianuarie 2007