Potrivit secretarului de stat Valentin Iliescu, AVAS se află într-un impas financiar, iar neadoptarea ”urgentă” a proiectului de lege ar putea conduce la ”întreruperea activităţii acesteia”.

”În data de 14 februarie Guvernul a înaintat Senatului spre dezbatere şi adoptare, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri temporare privind funcţionarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului. (…) Biroul Permanent al Senatului a stabilit ca termen pentru depunerea raportului data de 5 aprilie. Având în vedere situaţia dificilă în care se află această instituţie, se doreşte stabilirea unor termene mai scurte pentru depunerea avizelor şi raportului asupra proiectului de lege. Precizăm faptul că în lipsa adoptării urgente a reglementărilor cuprinse în proiectul de lege, în condiţiile blocajului financiar în care se află AVAS, există riscul major al întreruperii activităţii acestei instituţii”, se precizează în solicitarea şefului Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, către conducerea Senatului.

În solicitarea AVAS, preşedintele instituţiei, Aurelian Popa, susţine că Autoritatea este în blocaj financiar începând din luna iunie 2010, ”dată de la care nu s-au mai putut efectua plăţi”, ceea ce a condus la suspendarea serviciilor de telefonie mobilă şi a celor de energie electrică.

”Întreruperea furnizării energiei electrice, a serviciilor de telefonie şi a celorlalte unităţi va conduce, în mod inevitabil, la întreruperea activităţii AVAS, cu consecinţe grave atât în planul conservării şi valorificării activelor statului, cât şi în ceea ce priveşte asigurarea reprezentării României în faţa Curţii de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii”, se arată în scrisoarea înaintată de AVAS.