Procesul de privatizare, din perspectiva Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), se afla, in acest moment, in faza sa finala. AVAS mai are un portofoliu rezidual de societati comerciale, aflate, in marea lor majoritate, intr-o situatie economico-financiara deosebit de dificila.




“Daca in 2005, a fost initiata procedura de lichidare pentru 98 de societati comerciale, pentru anul 2006, vom continua, in mod accelerat, procesul de trecere in proprietate privata, in special prin lichidare, a societaţilor comerciale care se mai afla inca in portofoliul rezidual al Autoritatii. Se va ajunge astfel la o concordanta intre forma si fond, intrucat, desi numarul societatilor comerciale ramase poate parea mare, impactul lor economic este neglijabil”, a declarat Laszlo Gyerko, vicepresedinte AVAS.

Lichidarea presupune vanzarea activelor pe module functionale, care sa ramana in piata, ca actori economici platitori de taxe si impozite, capabili sa asigure ocuparea fortei de munca, precum si valorificarea resurselor existente in economie.

Potrivit datelor furnizate de AVAS, in portofoliul Autoritatii se mai afla 627 de companii cu capital majoritar de stat, cu exceptia societatilor cu statut special, dintre care un numar de 334 de firme sunt in lichidare judiciara, iar alte 17 in lichidare voluntara. Totodata, aproape 140 de societati comerciale sunt in curs de dizolvare, in timp ce 30 de agenti economici sunt in dizolvare, iar alti 21 nu au activitate.

In decursul anului 2005, AVAS a hotarat dizolvarea sau lichidarea a 138 societati comerciale care inregistrau pierderi, un volum mare de plati restante, un grad ridicat de indatorare, precum si lipsa lichiditatilor.

Sursa: Capital, 13 ianuarie 2006