Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va vinde pe Bursă pachete de acţiuni la câteva zeci de companii, din care estimează venituri de 45 de milioane de lei.
După mai mulţi ani în care s-a discutat doar la modul teoretic despre valorificarea prin piaţa de capital a pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de AVAS la firme cotate pe BVB, a venit, se pare, şi vremea faptelor.
Din cele 78 de companii listate la care AVAS deţine pachete minoritare de acţiuni, la cele mai multe se va alege valorificarea prin metode specifice pieţei de capital. Mai exact, va fi vorba de oferte publice de vânzare, vânzări speciale la ordin şi răspunsuri la eventualele oferte publice de cumpărare sau de preluare realizate de investitori.
Vor exista însă şi excepţii. „La societăţile comerciale pentru care există drept de preferinţă valorificabil în beneficiul cumpărătorilor sau succesorilor în drepturi ai acestora (calitate dobândită în contractele de privatizare anterioare), precum şi pentru societăţile comerciale pentru care există deja angajamente asumate prin contracte de vânzare-cumpărare, valorificarea se va realiza printr-una din metodele prevăzute de legislaţia privatizării în vigoare, funcţie de fiecare caz în parte“, afirmă oficialii AVAS.
Reprezentanţii AVAS au declarat pentru Capital că suma la care se aşteaptă din vânzările pe Bursă este de circa 45 de milioane de lei (aproape 12,3 milioane de euro). O cifră destul de consistentă dacă avem în vedere că este vorba de pachete care, de cele mai multe ori, nu depăşesc 1% din capitalul societăţilor sau, în cazul în care sunt mai mari, sunt la firme de dimensiuni reduse. Pe de altă parte, comparativ cu cele 1,5 miliarde de lei pe care AVAS vrea să le încaseze din toate privatizările din acest an, suma de 45 de milioane obţinută pe Bursă este infimă.
Luna ianuarie a consemnat deja primii paşi făcuţi de AVAS. Prima ofertă publică derulată de instituţie, cea de la Retezat Sibiu, a fost încheiată cu succes pe 15 ianuarie, suma obţinută fiind de 3,3 milioane de lei.
Impact scăzut pentru piaţa de capital
De asemenea, pentru Industrializarea Laptelui Harghita a fost selectată Societatea de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) care va face intermedierea, iar pentru alte zece societăţi au fost publicate anunţuri de selecţie a SSIF-ului.
În privinţa impactului pe care îl va avea iniţiativa autorităţii de privatizare asupra pieţei de capital, aşteptările nu sunt extraordinar de mari.
„Piaţa bursieră este matură, nu ne aşteptăm la un impact semnificativ, având în vedere lista făcută public prin comunicatul AVAS“, spune Anca Dumitru, director general al Asociaţiei Brokerilor. „În prezent, oferta AVAS este mult redusă, multe privatizări importante s-au realizat în afara pieţei de capital. Asociaţia Brokerilor şi Bursa de Valori Bucureşti au susţinut, de-a lungul timpului, avantajele utilizării pieţei de capital, a sistemelor de tranzacţionare şi compensare, decontare“, aminteşte ea.
Prima tranzacţie
3,3 milioane de lei a obţinut AVAS din vânzarea acţiunilor de la SC Retezat SA Sibiu, prima companie pentru care instituţia a apelat la o metodă specifică pieţei de capital, şi anume o ofertă publică de vânzare.
Acţiuni scoase la vânzare
Vânzare speciala la ordin
Turbomecanica: Numărul acţiunilor scoase la vânzare este de numai 150 (0,00004% din capitalul social), iar preţul total cerut de AVAS este de 110 lei. Din moment ce caietul de sarcini poate fi procurat contra cost, este greu de crezut că se vor găsi intermediari interesaţi de acest pachet.
Transgex Oradea: Companie cu activităţi de arhitectură şi inginerie, la care AVAS va vinde 0,0591% din capitalul social, pentru care cere 11.508 lei. Acţionarul majoritar este Dafora Turism S.A.
Iasitex Iaşi: Pachetul scos la vânzare este de 2,66% din acţiunile companiei, iar preţul cerut este de şase milioane de lei. Preţul pe acţiune dorit de AVAS este de 90 de lei pe acţiune, faţă de 23,2 lei, cât este preţul pe piaţa Rasdaq.
Oferta publica de vânzare
Steaua Electrică Fieni: Va fi scos la vânzare un pachet de 5,57% din acţiunile companiei. La ultimul preţ de tranzacţionare, de 3 lei pe acţiune, acestea valorau 1,4 milioane de lei.
Siraj AD Impex Iaşi: AVAS vrea să vândă 10,29% din companie, care, la preţul de pe piaţa Rasdaq, valorează 112.000 de lei.
Avicola Iaşi: Una dintre companiile cu o lichiditate ceva mai mare la care AVAS vinde acţiuni. Valoarea de piaţă a pachetului de 9,57% din capitalul social deţinut de instituţie este de 1,5 milioane de lei.