Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va scoate la vânzare pachetele de acțiuni deținute la 102 societăți comerciale. Reprezentanții instituției spun că se așteaptă la încasări de circa 50 de milioane de lei în urma acestor privatizări, suma putând fi mai mare sau mai mică, în funcție de interesul trezit în rândurile investitorilor.
AVAS va scoate la vânzare, anul acesta, 12 companii la care este acționar majoritar. Printre acestea, BTT București, Petromin Constanța, Scudas Pașcani și Horticola București. Instituția va încerca privatizarea și pentru pachetele minoritare de acțiuni deținute la 90 de societăți, cele mai cunoscute fiind Legmas Constanța, Remat Alba, Avicola Iași, Ostrovit Constanța, Fabrica de Zahăr Bod, Uzinele Sodice Govora, Astra Vagoane, Laminorul Brăila, Romlux Târgoviște, Romaqua Group Borsec, Chimcomplex Borzești, ICE Felix, Roman SA, Studiourile Media Pro Buftea sau Prodlacta Brașov.
”Considerăm că nu se poate face o estimare riguroasă a veniturilor ce se vor obţine din valorificarea pachetelor de acţiuni privatizabile din portofoliu, având în vedere faptul că structura portofoliului privatizabil al AVAS se caracterizează printr-o dinamică permanentă, precum şi luând în considerare condiţiile economico-financiare dificile din mediul de afaceri”, explică reprezentanții AVAS.
AVAS va folosi, în principal, ca metodă de privatizare licitaţia cu strigare. Până în prezent, în 2011 s-a încheiat un singur contract de vânzare-cumpărare de acţiuni pentru pachetul de acţiuni rămas în portofoliul AVAS la SC Aqua Proiect SA Bucureşti.
La ora actuală, AVAS deţine în portofoliu pachete de acţiuni la 366 de societăţi comerciale privatizabile. În 19 cazuri este vorba de pachete majoritare (patru dintre ele fiind la companii de cercetare–dezvoltare, respectiv Casstil, Ceprohart, ICTCM şi INAR). Tot în portofoliul AVAS se mai regăsesc şi pachete de acţiuni la 373 societăţi comerciale aflate în procedura insolvenţei/lichidării voluntare sau în procedură de dizolvare.