Mulţi dintre fanii filmului „Avatar” s-au confruntat cu tulburări de depresie şi cu gânduri suicidale, pentru că realitatea li se pare urâtă, crudă şi lipsită de sens după ce au experimentat, în format 3D, Pandora, o lume ficţională care adăposteşte o civilizaţie de creaturi stranii care trăiesc în de plină pace şi armonie.

Pe site-ul care găzduieşte „Avatar Forums”, una dintre temele de discuţie este „Cum să faci faţă depresiei cauzată de faptul că Pandora este o lume intangibilă”. Peste 1.000 de fani decepţionaţi de realitate şi care şi-ar dori să trăiască în acestă ficţiune au postat până acum. Discuţia a fost atât de populară, încât administratorul forumului, Philippe Baghdassarian, a trebuit să mai deschidă un canal pe aceeaşi temă.

„Eu nu m-am deprimat după ce am văzut filmul. De fapt, filmul m-a făcut foarte fericit. Dar înţeleg de ce unii oameni s-au deprimat din cauza asta. Filmul este foarte frumos şi arată o lume de care noi nu avem parte pe pământ”, a spus Baghdassarian pentru CNN. Mulţi dintre fani spun chiar că au gânduri suicidale şi că nu vor să ceară ajutor de specialitate, dar majoritatea au căzut de acord că dacă s-ar face un joc online de masă „Avatar” nu ar mai ieşi niciodată din casă.

„Asta este tot ce fac în ultima vreme, caut pe Internet informaţii şi imagini legate de film. Cred că asta mă ajută cumva. Îmi este extrem de greu să accept faptul că e doar un film şi să trec peste asta, peste faptul că nu voi putea niciodată trăi ca Na’vi. Cred că îmi trebuie un alt film care să mă scoată din asta„, scrie o fană care semnează Elequin.

„Nu mă pot gândi la nimic altceva decât la lucrurile care s-au întâmplat în film şi lumea de acolo. Chiar m-am gândit să mă sinucid sperând că dacă voi muri voi ajunge într-o lume ca Pandora şi totul va fi ca în Avatar”, scrie Mike. Alţii au scris că au plecat de la film cu o senzaţie profundă de dezugust faţă de rasa umană.

Filmul se adresează unor idealuri ancestrale

Psihologul Anda Păcurar consideră că este firesc ca tinerii să se îndrăgostească de o lume ideală. Evadarea din real şi visarea sunt specifice vârstei, există o tendinţă din ce în ce mai mare de izolare a oamenilor şi a tinerilor, odată cu era digitală, iar filmul se pliază perfect pe idealurile lor. „Filmul se adresează nevoilor de bază ale tinerilor şi se foloseşte de detaliile ideale, cum este personajul feminin care reprezintă în sine un ideal. ‘Avatar’ parcă a fost creat special să se adreseze inconştienului nostru ancestral. La fel funcţionează când îşi cauţi un partener, te atrag detalii irelevante la prima vedere, ca mersul sau o anume privire care îţi spun ţie că aia e ce cauţi, deşi nu eşti conştient de asta”, explică Anda pentru capital.ro.

Filmul se mai suprapune pe o schemă psihologică care explică de ce tinerii şi adolescenţii sunt cei mai predispuşi la astfel de reacţii. „Adulţii au trecut deja peste dezamăgirea pe care o produce societatea. Dacă stadiul intrauterin este considerat paradisul pentru fiecare om, iar în copilărie au un mediu prietenos în familie, adaptarea la societate este foarte dificilă, calvarul în care nu poţi sau nu ţi se permite să fii cum vrei. În această etapă, tinerii sunt vulnerabili şi impresionabili, nu mă surprinde că sunt şi astfel de reacţii”, a comentat Anda Păcurar.

O chestiune de marketing

„Eu cred că este mai degrabă o chestiune de marketing, care a fost senzaţional, mult mai bun decât filmul. Nu este foarte greu să îi zăpăceşti pe ăştia mici în felul ăsta, dar asta presupune să ai un IQ destul de redus. Bine, dacă aceşti copii vor să trăiască într-o lume ca Pandora, se pot duce într-o zonă luxuriantă, ca pădurea Amazoniană, dar să le spună cineva că nu au Internet acolo”, a comentat cu umor criticul de film Margareta Nistor, care este de părere că isteria din România pentru a vedea filmul „Avatar” este legată mai degrabă curiozitatea faţă de cinematograful IMAX, care este o noutate, pentru că la celelalte cinematografe cozile nu au fost la fel de mari.

„Scenariu este oricum subţire, dacă s-ar fi uitat la filmele cu indieni ar fi văzut că ‘Avatar’ are aceeaşi reţetă de scenariu, cu variaţiuni SF”, a spus Margareta Nistor pentru capital.ro, adăugând faptul că astfel de isterii nu sunt noi. Regizorul de filme SF Orson Wells a făcut un film despre apocalisă, „Războiul lumilor”, care nu a avut un mare succes. Dar pe aceaşi temă a făcut o emisiune radio, sub formă de teatru radiofonic, pentru că în acea perioadă radio era cea mai modernă metodă de comunicare în masă. O mare parte din public s-a psihozat, nu au mai ieşit din casă, dar atunci era frica de extratereştrii şi apocalipsă. „O să le treacă!”, a fost concluzia criticului de film, aşa cum le-a trecut şi de Wells, şi de Matrix.