Risc de AVC pe caniculă. Cum te poți proteja. Prof. Vlad Ciurea: În special persoanele solicitate

vlad ciurea doctor

SURSA FOTO: Facebook

Risc crescut de AVC-uri în perioada de caniculă. Care este explicaţia? Prof. dr. Vlad Ciurea vine cu câteva sfaturi care ne pot salva viaţa în aceste zile.

Accidentele vasculare cerebrale, mai frecvente în perioada caniculară, avertizează Vlad Ciurea

Canicula nu afectează doar creierul, ci întregul organism, avertizează prof. dr. Vlad Ciurea. Deși toate persoanele resimt efectele căldurii extreme, anumite categorii sunt mult mai vulnerabile la probleme severe. Se poate ajunge inclusiv la accidentele vasculare cerebrale.

Potrivit renumitului neurochirurg, aceste accidente sunt deosebit de frecvente în perioada caniculară, afectând în special persoanele care au responsabilități mari, sunt supuse stresului și trebuie să ia decizii importante.

Nervii duc la îngustarea vaselor de sânge, la fel şi căldura extremă şi consumul insuficient de lichide.

„Acestea apar în special la persoanele solicitate, la cele care au responsabilități mari, care trebuie să ia decizii și care sunt supuse stresului.

În astfel de condiții, aceste persoane se enervează, ceea ce duce la închiderea vaselor de sânge.

Căldura extremă și consumul insuficient de lichide contribuie la îngustarea vaselor, rezultând un flux sangvin redus și o scădere a cantității de oxigen care ajunge la celulele nervoase”, a precizat cunoscutul medic Vlad Ciurea.

Organismul funcţionează cum trebuie dacă îi acordăm o cantitate suficientă de apă

SURSA FOTO: Dreamstime

În continuare, prof. Ciurea a explicat că un accident vascular, fie el tranzitoriu, ischemic sau complet, este foarte frecvent în această perioadă.

Deshidratarea este un efect comun al caniculei. Din păcate, deshidratarea îşi aduce aportul la riscul crescut de accidente vasculare în această perioadă.

 „Organismul nostru funcționează optim doar cu un aport adecvat de apă. Deshidratarea duce la senzația de oboseală, lentoare și chiar la somnolență pe stradă”, a indicat Vlad Ciurea.

Soluţii? Medicul neurochirurg recomandă să nu ieşim afară atunci când este căldură intensă. Este vorba mai ales despre intervalul orar 12:00 – 18:00.

El a dat drept exemplu şi siesta adoptată de oamenii din unele ţări mediteraneene.

„În ceea ce privește partea cerebrală, partea cerebrală suferă imens din cauza caniculei. De aceea nu se poate lucra în caniculă. Și de aceea persoanele mediteraneene au inventat un lucru foarte bun, probabil o să ajungem și noi acolo. Această siestă.

După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin, fie te odihnești, fie dormi, fie stai puțin în casă ca să nu stai în acel soare puternic care te afectează cerebral și care se numește caniculă”, a indicat medicul.

Din păcate, clima ţării noastre nu se poate modifica, însă oamenii au puterea să se protejeze chiar şi în aceste condiţii.

„Nu putem schimba clima României, dar putem lua măsuri pentru a ne proteja de efectele caniculei.

Evitarea expunerii la soare în orele de vârf și hidratarea adecvată sunt esențiale pentru a preveni complicațiile grave”, a adăugat prof. dr. Vlad Ciurea.