Marți seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a fost invitat într-o emisiune televizată unde a vorbit despre nivelul de pregătire al României, pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. De asemenea, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a mai spus că pregătirile pe care le face țara noastră nu trebuie să reprezinte un motiv de panică pentru populație.
Raed Arafat: Să nu creadă lumea că noi ştim sigur că se va întâmpla cev
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a fost invitat în emisiunea ”În fața națiunii” de la Antena 3, acolo unde a vorbit despre cât de pregătită este România pentru o criză umanitară la graniță.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) spune că pregătirile pe care le face România nu trebuie să reprezinte un motiv de panică pentru populație, subliniind că în acest mod reacționează și restul țărilor. Raed Arafat spune că speră ca problema să se rezolve pe cale diplomatică.
„Faptul că pregătim ceva nu însemnă panică pentru populație şi să nu creadă lumea că noi ştim sigur că se va întâmpla ceva.
Noi acționam aşa cum acționează şi restul țarilor şi sperăm ca partea diplomatică va rezolva problema, în sensul în care să detensioneze această situaţie, să nu se ajungă întradevăr la un conflict”, spune secretarul de stat.
Raed Arafat: Avem obligația să ne pregătim
Raed Arafat spune că România are obligația de a se pregăti și că prima linie de tabere temporare poate fi instalată foarte rapid. Șeful DSU mai spune că acestea au fost achiziționate din timp.
”Dar noi avem obligația să ne pregătim. Deci da, avem primă linie de tabere temporare care poate fi instalată foarte rapid. Acestea au fost achiziționate din timp în ideea dacă la un moment dat vom avea un număr de sinitraţi care puteau să fie de la inundați sau de la altceva.
Nu ne gândeam la acest scenariu. Dar pregătirea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a fost în decurs de câţiva ani”, a declarat șeful DSU la Antena 3.
De asemenea, secretarul de stat mai spune că ”fiecare județ are o tabără în dotare şi este gândită pentru 200 de oameni la care se atașează o cantină”, adăugând că ”sunt şi corturi pentru familii şi care urmează să fie instalate la nevoie. Altfel, să fie instalate din timp , nu intră în discuție”.
Vladimir Putin a dat ordinul pentru retragerea parțială a trupelor ruse de la granița cu Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat marţi că Rusia nu vrea război şi doreşte ”să continue lucrul în comun” cu Occidentul asupra securităţii europene şi pentru dezamorsarea crizei legate de Ucraina, dar a descris situaţia din estul separatist prorus al acestei ţări drept un ”genocid”, relatează agenţiile AFP, Reuters şi EFE.
”Dorim noi război? Desigur că nu. De aceea am avansat propuneri pentru un proces de negociere”, al cărui rezultat trebuie să fie un acord care să răspundă intereselor tuturor părţilor, a declarat Vladimir Putin la o conferinţă de presă comună la Moscova cu cancelarul german Olaf Scholz.
”Am fost deja martorii unui război în Europa declanşat de blocul NATO împotriva Iugoslaviei. O mare operaţiune militară cu bombardamente împotriva uneia dintre capitalele europene, Belgrad”, a amintit preşedintele rus.