România a rămas şi în 2009 pe ultimul loc din Europa ca productivitate la hectar pentru culturile de porumb, rezultate foarte slabe înregistrând şi la producţia de grâu, cartofi, rapiţă şi floarea soarelui, produsele agricole cele mai cutivate, potrivit datelor Eurostat şi INS. Astfel, România a obţinut anul trecut o producţie medie de 3.471 de kilograme la hectar, fiind devansată de Bulgaria cu o producţie de 4.190 de kg/ha, şi plasându-se la circa jumătate din media ţăr
România a rămas şi în 2009 pe ultimul loc din Europa ca productivitate la hectar pentru culturile de porumb, rezultate foarte slabe înregistrând şi la producţia de grâu, cartofi, rapiţă şi floarea soarelui, produsele agricole cele mai cutivate, potrivit datelor Eurostat şi INS.
Astfel, România a obţinut anul trecut o producţie medie de 3.471 de kilograme la hectar, fiind devansată de Bulgaria cu o producţie de 4.190 de kg/ha, şi plasându-se la circa jumătate din media ţărilor cultivatoare din Uniunea Europeană.
România are cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb din UE
Potrivit preşedintelui Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, România are cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb din UE (27,4% din total), dar se plasează pe locul doi ca total producţie (cu 13,8%), fiind devansată de Franţa, care are o productivitate de aproape trei ori mai mare, respectiv 9.100 de kg/ha. De altfel, Franţa utilizează pentru porumb doar jumătate din suprafaţa pe care o cultivă România.
Excluzând Cipru şi Portugalia, ţări cu sol şi climă mai puţin propice, România se găseşte pe ultimul loc din UE şi la producţia la hectar de grâu, cu o medie anul trecut de 2.341 kilograme. Bulgaria are o medie de 3.200 de kg/ha, în timp ce state precum Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia, obţin producţii duble faţă de România.
Cele mai mari producţii la hectar se regăsesc în Olanda 9.620 kg, Belgia – 9.160 kg, Marea Britanie – 8.280 kg, Danemarca – 8.120 kg, Germania – 7.800 kg, Franţa – 7.400 kg.
Majoritatea ţărilor mediteraneene au producţii sub media UE, dar peste cea obţinută în România.
Ca suprafaţă cultivată cu grâu, România ocupă poziţia a patra, cu 8,5% din total, dar realizează doar 3,7% din producţia europeană, ceea ce o plasează pe locul 7.
România însămânţează a două suprafaţă din UE cu floarea soarelui
O situaţie similară se regăseşte la cartofi, unde România este a treia ţară din UE ca suprafaţă cultivată (12,2%), dar are doar a şasea producţie din Comunitate (6,7%). Cu o producţie de 15.933 kg/ha, România este devansată de Bulgaria – 16,270 kg/ha, Polonia – 19.760 kg/ha, Ungaria – 25.320 kg/ha şi Cehia – 26.739 kg/ha. România obţine aproape o treime din productivitatea realizată în Germania – 44.056 kg/ha, Franţa – 43.460 kg/ha sau Marea Britanie – 42.792 kg/ha.
România însămânţează a două suprafaţă din UE cu floarea soarelui, acoperind o cincime din terenurile destinate acestor culturi, dar realizează doar a patra producţie, cu o cotă de 16,1%. România are o producţie medie de floarea soarelui de 1.388 de kg/ha, ceea ce o plasează înaintea Spaniei – 1.029 kg/ha, dar după Bulgaria – 1.800 kg/ha, Polonia – 1.780 kg/ha, Cehia – 2.250 kg/ha şi Ungaria – 2.248 kg/ha. Franţa, Bulgaria, Ungaria, România şi Spania acoperă 91,0% din producţia europeană.
Având a şaptea producţie de rapiţă din UE, cu o cotă de piaţă de 2,8%, România cultivă 6,8% din suprafaţa alocată la nivelul UE, a cincea ca mărime. Producţia la hectar este una dintre cele mai scăzute, cu o medie de 1.342 de kilograme. Germania realizează o producţie medie de 4.287 kg/ha, Marea Britanie – 3.299 kg/ha, Cehia 3.180 kg/ha, Polonia – 2.730 kg/ha şi Bulgaria 2.640 kg/ha.
România, Germania, Franţa, Polonia, Marea Britanie, Cehia şi Danemarca produc 90% din rapiţa europeană.
SURSA: Mediafax