Înainte de a avea o strategie energetică, Guvernul vrea să reorganizeze domeniul creând doi coloşi care vor reintroduce subvenţiile încrucişate şi vor distorsiona piaţa. Varujan VosganianSenator PNL Are România nevoie, în acest moment, de cele două companii energetice naţionale? Vă rugăm să argumentaţi. Ideea de a amesteca companii şi divizii nemodernizate şi neeficiente este complet nefericită, la fel ca şi cea de înfiinţare a Conel. Aducerea acestor societăţi
Înainte de a avea o strategie energetică, Guvernul vrea să reorganizeze domeniul creând doi coloşi care vor reintroduce subvenţiile încrucişate şi vor distorsiona piaţa.
Varujan Vosganian
Senator PNL
Are România nevoie, în acest moment, de cele două companii energetice naţionale? Vă rugăm să argumentaţi.
Ideea de a amesteca companii şi divizii nemodernizate şi neeficiente este complet nefericită, la fel ca şi cea de înfiinţare a Conel. Aducerea acestor societăţi sub aceeaşi umbrelă nu face decât să ascundă substanţa celor profitabile, care vor fi trase în jos de cele cu pierderi. România nu are nevoie de aceste două companii, ci are nevoie de eficientizarea celor cu probleme.
În niciun caz nu este vorba de efecte pozitive asupra pieţei. Crearea celor două companii energetice nu poate ajuta decât autorităţile, în tentativa de a scăpa de entităţile cu probleme, dar piaţa şi consumatorii nu vor avea parte de efecte pozitive. Mai mult, piaţa ar fi distorsionată în cazul în care vor fi acordate diferite ajutoare noilor entităţi, necesare încă din momentul înfiinţării.
Ce şanse au la privatizare companiile energetice structurate conform proiectului?
Astfel de companii nu au nicio şansă la privatizare. De altfel, nici nu trebuie privatizate toate. Nuclearelectrica, spre exemplu, este o societate care, prin natura ei, nu are voie să fie dată către privatizare. Ministrul Videanu vrea să scape de companiile care produc pierderi, inclusiv cele din minerit, însă nu va fi posibil prin alăturarea lor de companii atractive. Nimeni nu va cumpăra aşa ceva.
General Manager Power Advisors
Are România nevoie, în acest moment, de cele două companii energetice naţionale? Vă rugăm să argumentaţi.
Un an de criză nu e tocmai potrivit pentru astfel de fuziuni. Există riscul ca planurile de afaceri ale companiilor vizate să fie date peste cap. În plus, tranziţia nu pare gestionabilă. E nevoie de noi centre de management, care să funcţioneze bine imediat şi să fie în stare să preia problemele tuturor entităţilor, ceea ce pare aproape imposibil.
Teoretic, asupra consumatorului final decizia ar trebui să aibă un impact pozitiv. Practic, dacă vor avea loc scăderi de preţuri, se va întâmpla pe termen lung, căci pe termen scurt se va comercializa acelaşi mix de energie. Probleme ar putea apărea la nivelul traderilor şi distribuitorilor. Dacă nu vor fi aplicate reguli speciale care să asigure o concurenţă reală, aceştia vor avea de suferit.
Ce şanse au la privatizare companiile energetice structurate conform proiectului?
Noile entităţi vor fi mai atractive în situaţia unui eventual proces de privatizare. Se poate crede că preţul mare ar putea să descurajeze unii investitori, însă marii jucători globali dispun de sume suficient de mari în-
cât să nu aibă probleme în a face o achiziţie majoră în România.
Preşedinte IRE
Are România nevoie, în acest moment, de cele două companii energetice naţionale? Vă rugăm să argumentaţi.
Considerăm inoportune noi reorganizări în sector înainte de elaborarea şi dezbaterea publică a strategiei energiei, în noul context european. Chiar şi discuţia din presă pe această temă pare să fi plecat pe o pistă falsă. Trebuie cunoscute mai întâi ţintele care trebuie atinse. Neştiind aceste ţinte, cel mai probabil iniţiativa Guvernului are mai degrabă un rol negativ decât unul pozitiv.
Ce efecte ar putea avea iniţiativa ministrului Adriean Videanu asupra domeniului energetic?
Nu este greu de observat că, de pildă, reorganizarea avută în vedere, luând drept model restructurarea efectuată de autorităţile bulgare, compromite investiţiile directe şi piaţa de energie electrică, reintroducând subvenţiile încrucişate. Guvernul se pregăteşte să cheltuiască fără folos alţi bani în perioada de criză, fără să poată reconstrui sectorul termo.
Ce şanse au la privatizare companiile energetice structurate conform proiectului?
Un aspect important este că noua organizare va face să nu mai avem un program hidro serios, dar hidrocentrale mari vor a-junge să fie tocmai bune de privatizare, deşi acest lucru nu este necesar. La bulgari, efectele restructurării au fost oricum mai mici, deoarece ei nu reuşiseră să stabilească o piaţă de energie, dar apucaseră să privatizeze câteva termocentrale.