Numarul proiectelor depuse pe domeniul infrastructurii depaseste ca valoarea finantarea acordata de Uniunea Europeana, intr-o valoare aproape dubla, rezulta dintr-o analiza a Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Concret, pentru o alocare financiara de 877 milioane euro (perioada 2007-2013) au fost depuse proiecte ce totalizeaza 1,8 miliarde euro.

In cinci dintre regiunile de dezvoltare, valoarea solicitata a depasit cu mult valoarea acordata initial. Astfel, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional, care se ocupa de gestionarea proiectelor, a decis suspendarea depunerii cererilor pentru regiunile in care procentul de depasire este mai mare de 50%. In prezent, aceste regiuni sunt Nord-Est, Sud-Est si Sud-Vest.

Ministrul de resort, Laszlo Borbely a declarat ca „pentru acest domeniu de interventie au fost depuse proiecte a caror valoare este aproape dubla fata de fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru sapte ani. Acest numar impresionanat de proiecte se explica si prin alocarea, prin doua HG, a aproximativ 60 milioane de euro destinati pregatirii a peste 200 de proiecte, cele mai multe privind infrastructura locala si regionala. Consider ca importanta acestor proiecte pentru Romania este majora, intrucat de implementarea lor depinde in buna masura dezvoltarea judetelor si a regiunilor. De aceea, un guvern responsabil trebuie sa porneasca un program destinat investitiilor in infrastructura locala si regionala prin care sa se asigure ca acestea beneficiaza de sprijinul bugetar necesar pentru a fi duse la bun sfarsit”.