România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte accesabilitatea şi disponibilitatea serviciilor de Internet, deşi la calitatea serviciilor suntem printre primii, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
“Obiectivele Agendei Digitale sunt ambiţioase pentru Europa, dar mai ales pentru România. În ciuda faptului că în România se oferă servicii de calitate, totuşi la accesabilitate şi disponibilitate a serviciilor nu suntem pe unul dintre primele locuri. De ce? Aş spune că şi din motive istorice. Penetrarea reţelei de cupru în România este mult mai scăzută faţă de alte ţări europene. Este cumva sub jumătatea acoperirii din celelalte ţări din Uniunea Europeană. Acest lucru nu poate fi corectat peste noapte şi poate fi făcut prin două modalităţi: printr-o utilizare eficientă a spectrului radio şi prin dezvoltarea de reţele alternative şi în special de reţele de fibră optică”, a explicat Marinescu
“Aş spune că provocarea cea mai mare pentru Comisia Europeană este ca atingerea obiectivelor să se facă în ţările care sunt mai slab dezvoltate din punct de vedere economic şi nu în ţările care deja au şi-au atins o parte din obiectivele propuse. La finele anului trecut, existau trei milioane de conexiuni la punct fix în România şi şase milioane de conexiuni la punct mobil. Este un semn că lucrurile se mişcă în România”, a adăugat Cătălin Marinescu.
La jumătatea lunii martie a.c., un studiu realizat de The Gallup Organization România, la cererea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), arată că majoritatea gospodăriilor româneşti (56%) nu dispune de acces la Internet, în timp ce, dintre cele care beneficiază de acces, cele mai multe (39%) folosesc reţeaua de telefonie fixă. Utilizarea accesului mobil şi a accesului combinat, fix-mobil, ocupă poziţii de nişă din acest punct de vedere – 2% şi, respectiv 3%.
Potrivit cercetării, aproape jumătate dintre repondenţi (47%) nu au utilizat niciodată Internetul, în timp ce majoritatea consistentă a celor care au utilizat internetul au făcut-o recent, în ultimele trei luni (47%).
Principalul loc de accesare a Internetului este acasă (42%), locul de muncă sau şcoala reprezentând locaţia secundară pentru 16% dintre respondenţi. Telefonul mobil/laptopul şi Internet café-urile constituie modalităţi periferice de accesare a Internetului (3%), fiind, surprinzător, plasate semnificativ în urma prietenilor şi cunoştinţelor.
Cei mai importanţi furnizori de Internet pentru conexiunile fixe sunt RCS & RDS (45%), Clicknet-Romtelecom (24%) şi UPC (12%), în timp ce conexiunile mobile sunt furnizate preponderent de către Orange (45%), Vodafone (33%), Zapp (6%) şi RCS & RDS (5%).
Pe fondul acestor cifre, Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu Agenda Digitală, atenţiona, luni, la Bucureşti, că este inacceptabil ca mai mult de jumătate din populaţia României să nu aibă acces la servicii de internet.
SURSA: Agerpres