Pistele de trap şi galop ale Hipodromului Ploieşti, modernizat şi extins în cadrul unui proiect început cu fonduri europene a cărui valoare totală a fost de peste 13 milioane de euro, nu au fost omologate, pentru că în România nu există instituţii specializate în acest sens, astfel că obiectivul recepţionat în vara acestui an nu poate găzdui deocamdată competiţii naţionale sau internaţionale.
"Nu putem avea curse naţionale sau internaţionale atât timp cât nu avem omologarea. (…) Aşteptăm realizarea omologării pistei. Aici avem o problemă legislativă, dacă aş putea spune aşa, pentru că nu există un for la nivel naţional care să facă omologarea pistei. Asta este realitatea. Nu mai există acest for, există decât ANARZ-ul la nivelul Ministerului Agriculturii, care se ocupă de caii de rasă, dar nu de omologări de pistă şi atunci va trebui să găsim o variantă de omologare, să apelăm la o instituţie europeană", a declarat, luni, primarul Adrian Dobre, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.
În context, edilul a arătat că, din cauza lipsei omologării, pe Hipodromul din Ploieşti nu se pot organiza concursuri de trap sau de galop, ci pot avea loc doar curse demonstrative sau alte activităţi tot cu caracter demonstrativ.
Dobre a precizat că lucrările au fost recepţionate în vara acestui an, iar obiectivul a fost preluat în patrimoniul primăriei, fiind dat în administrarea Clubului Sportiv Municipal (CSM) Ploieşti.
Întrebat ce demersuri a făcut CSM pentru obţinerea omologării, primarul a spus că este greu de dat un răspuns în acest sens.
"Este un răspuns care poate fi destul de greu de dat, atâta timp cât nu există această instituţie la nivel naţional, care ar fi făcut omologarea. Acum ei sunt în discuţie cu cei de la ANARZ pentru a construi regulamentul şi pentru a vedea care sunt paşii exacţi pe care trebuie să îi facă în vederea omologării şi să vedem ce instituţii din jurul României ar putea realiza omologarea respectivă. (…) Fiecare stat are propria instituţie de omologare a hipodromurilor, cea mai apropiată astfel de instituţie este în Ungaria", a punctat Adrian Dobre.
Proiectul privind modernizarea şi extinderea Hipodromului Ploieşti a costat 13 milioane de euro fără TVA. Acesta a fost început în 2014 cu fonduri europene, iar Primăria Ploieşti trebuia să suporte jumătate din sumă.
Din cauza întârzierilor înregistrate, municipalitatea a ajuns să suporte, în final, 80% din cheltuieli, restul sumei provenind din fonduri europene, a explicat Adrian Dobre.