Dan Schwartz, consultant fiscal și director executiv RSM Romania, explică în exclusivitate pentru CapitalTV ce șanse are economia românească să-și revină după pandemia de Covid-19
Pe măsură ce datele despre evoluția bolii Covid-19 se acumulează, speranțele că vom asista la o revenire economică în V se îndepărtează. Programul de eliminare a restricțiilor preconizat nu mai poate fi respectat. Dimpotrivă, viitorul poate să aducă necesitatea implementării de noi restricții.
Guvernul condus de Ludovic Orban a dat deja publicității un plan economic pe 10 ani care se bazează în mare măsură pe investiții. O mare parte din aceste măsuri au nevoie serioasă de finanțare externă. Devine astfel vital să ne creștem cacitatea de absorbție a fondurilor europene. Între timp, însă, au apărut numeroase limitări de circulație pentru cetățenii români. Acestea pot avea efecte negative nu numai asupra vacanțelor, dar și asupra relațiilor economice internaționale.
O altă mare problemă a economiei românești poate veni din zona disponibilității de forță de muncă. Actualul ritm de îmbolnăvire și măsurile medicale necesare pot duce la indisponibilitatea pe un termen necunoscut a personalului calificat, presupus a suferi de infectarea cu SARS-Cov-2. De asemnea, șomajul în anumite sectoare poate ajunge la valori nesustenabile de către bugetul de stat, deja vlăguit în urma nivelului de cheltuieli actuale.