AVENTURĂ: La vânătoare foto de animale sălbatice

În general, ofertele agențiilor de turism sună cam la fel: city break în vreo capitală europeană, vacanțe exotice în Asia.

Anumiți operatori mizează însă, de ceva ani, și pe turismul sălbatic. Iar dacă pentru români prezența lupilor sau a râșilor pe teritoriul țării este un bun dat, pentru străini, aceste animale sunt o raritate și nu numai că nu le evită, ci dau bani buni pentru a avea șansa de a le vedea „live“.

PE UNDE SE PLIMBĂ URSUL

OCAZIE Fascinația oamenilor pentru ursul brun este justificată, cât timp vorbim de o specie în pericol de extincție, care, de-a lungul secolelor, și-a găsit refugiul în munții românești. Câteva agenții specializate – Ibis Tours, Absolute Nature sau Sakertour, din Ungaria – au dezvoltat o infrastructură propice observării urșilor, cu ascunzișuri sigure, locuri de odihnă și ghizi foarte bine puși la punct. Ofertele variază în  jurul sumei de 1.000 de euro, pentru un tur de cinci zile în Munții Harghitei. O sumă mare pentru români, pentru care coșmarul oricărei urcări montane este exact întâlnirea cu un urs și care ar prefera să dea acești bani pentru o vacanță de lux în Grecia. Nu și pentru străini, acest tip de sejur fiind cam cel mai căutat din rândul tururilor turistice de aventură.

LA FOTOGRAFIAT ÎN TRANSILVANIA

MISTER  Cel mai scump tur din portofoliul agenției maghiare Sakertour este „Culorile toamnei în Transilvania“, un sejur de opt nopți organizat la mijlocul lui octombrie contra unui cost de 1.400 de euro (fără transport). În schimb, turiștii primesc o vizită în locurile mai puțin circulate ale acestei regiuni – satul secuiesc Rimetea, cetatea Sighișoara, parcurile naționale  Piatra Craiului și Hășmaș sau Lacul Roșu, nefiind ocolite celebrele castele medievale ale locului și bisericile saxone.
Ținând cont că sejurul este dedicat pasionaților de fotografie, ghizii au grijă ca toate vizitele să se facă în funcție de perioada zilei și de lumină. Doritorii au oportunitatea de a opta și pentru diverse tururi montane, în speranța că vor întâlni, de la adăpostul ascunzătorilor special amenajate, diverse animale sălbatice, precum ursul, lupul sau, culmea, castorul.

LUPI, LINCŞI ŞI CASTORI

PRĂDĂTORI Turiștii care vor să vadă un râs în ambientul său natural „trebuie să reziste la oboseală, să aibă o condiție fizică bună, să fie îmbrăcați în haine în culori pale și să nu aibă asupra lor obiecte care ar putea produce zgomot“, după cum atenționează reprezentanții agenției Absolute Nature. „Acțiunea“ se desfășoară în parcul național Piatra Craiului și presupune treziri extrem de matinale (4 dimineața), urcușuri destul de dificile și răbdare de fier. De altfel, șansele fotografierii unui linx sunt de circa 40% pe parcursul unei săptămâni de vacanță. Castorii sunt mai prietenoși, în general ghizii care intermediază întâlnirile dintre turiști și rozătoare știind exact locurile unde se găsesc coloniile. Lupii sunt, poate, cele mai temute animale de pe teritoriul României. Totuși, pentru turiștii ascunși în locurile special amenajate, pericolul este minim. Pentru aceștia, din fericire, șansele de a întâlni lupi ajung, de-a lungul a patru-cinci zile de tentative, la 60%. În ciuda pornirii de a considera lupul un fel de câine mai mare, turiștilor le este interzis să le arunce mâncare sau să încerce să-i atingă. O vacanță de o săptămână dedicată pasionaților de animale sălbatice costă circa 800 de euro (fără transport inclus), iar organizatori sunt puțini, în general oamenilor fiindu-le teamă să plece la „vânătoare foto“ de animale carnivore.


PE URMA PĂSĂRILOR CĂLĂTOARE

BIRDWATCHING  Observarea păsărilor sălbatice este cea mai comună din activitățile turistice așa-zise „de aventură“. În România, birdwatchingul și-a făcut loc în oferta agențiilor de turism cu precădere în ultimii cinci ani. Și asta, deși pentru străini țara noastră este considerată un adevărat eldorado al speciilor rare de păsări, pe care vesticii nu le văd, în general, decât la televizor. Diferența dintre noi și ei este că cele mai multe păsări din nordul Europei trec, în drumul lor spre Africa, prin Dobrogea și Delta Dunării, grație vântului prielnic de aici. Din aceeași cauză autoritățile au permis dezvoltarea spectaculoasă a parcurilor eoliene în zona Tulcea-Constanța, însă, din păcate, înălțimea turbinelor duce la moartea a nenumărate păsări, motiv pentru care specialiștii sunt de părere că în scurt timp Dobrogea va începe să fie evitată de stolurile migratoare.   În Occident, birdwatchingul este o activitate cu tradiție de cel puțin un secol, rezervată în trecut aristocraților, singurii care aveau disponibilitatea financiară necesară deplasărilor peste hotare. Nici astăzi nu este un „sport“ ieftin. Astfel, agențiile de turism le oferă americanilor dornici un pachet de 12 zile cu prețul de 1.900 de dolari/persoană, în timp ce o vacanță de o săptămână organizată de Absolute Nature costă 550 de euro, fără a include prețul biletelor de avion.