Averea regretatei regine Elisabeta a II-a, ținută în continuare secretă. Executivul de la Londra riscă să se confruntă cu acțiuni în justiție
Miniștrii britanici s-ar putea confrunta cu o procedură de sfidare a curții dacă nu răspund la o cerere de documente care ar putea dezvălui modul în care regretata regină a ascuns o parte din averea sa privată de public.
Comisarul pentru transparență al Marii Britanii, comisarul pentru informații, a amenințat cu o acțiune în justiție împotriva Departamentului pentru afaceri, energie și strategie industrială (BEIS), care a blocat cererea timp de doi ani. În prezent, termenul limită este până la finalul lunii octombrie, iar dacă nu va răspunde la această cerere atunci nu este exclusă o acțiune în instanță.
Documentele respective ar putea scoate la iveală modul în care regretata suverană a Marii Britanii a folosit o facilitate financiară secretă pentru a ascunde de public acțiunile în societăți comerciale pe care le deținea, precum și valoarea acestor acțiuni.
Mărimea averii sale personale, inclusiv a investițiilor, nu a fost niciodată dezvăluită publicului. În mod regulat se speculează că aceasta s-ar putea ridica la sute de milioane de lire sterline.
Anul trecut, The Guardian a dezvăluit modul în care regina a reușit să facă presiuni asupra guvernului pentru a modifica legislația propusă pentru a împiedica dezvăluirea publică a participațiilor sale.
Guvernul britanic a creat o companie fantomă
Ca urmare a activităților sale de lobby din anii 1970, guvernul a creat o companie fantomă susținută de stat, Bank of England Nominees, care se pare că a ținut secrete participațiile și investițiile private ale reginei timp de peste trei decenii.
Documentele obținute de The Guardian arată că și alți membri ai familiei regale au putut folosi aceeași companie pentru a-și ascunde investițiile în companii. Identitățile celorlalți Windsor, împreună cu amploarea participațiilor lor, sunt, de asemenea, necunoscute.
În 1973, regina și-a trimis avocatul particular să facă lobby pe lângă guvern pentru a schimba o propunere de lege care ar fi permis publicului să stabilească cine deținea acțiuni în anumite companii. Avocatul ei a argumentat că dezvăluirea participațiilor sale ar fi „jenantă”.
O excepție specială a fost introdusă în legea propusă, potrivit unui document intern al Whitehall redactat în 2011, „pentru a evita o situație în care, de exemplu, deținerea unor acțiuni specifice de către membri ai familiei regale ar putea deveni cunoscută pe scară largă”.
Compania fantomă a fost înființată în anul 1977
Compania fantomă, operată de persoane de rang înalt din cadrul Băncii Angliei, a fost înființată în 1977 „pentru a deține investiții regale”, potrivit documentului
„Acest vehicul, administratorii fiduciari și managerii de investiții relevanți și anumiți membri ai familiei regale au primit o scutire de la cerința de a dezvălui un interes în acțiunile unei companii”, se mai arată în document scrie The Guardian.
Directorii societății fantomă trebuiau să trimită guvernului rapoarte anuale în care să indice „identitatea celor pentru care deține titluri de valoare și, în cazul în care deține titluri de valoare pentru două sau mai multe persoane, valoarea totală a acestora”.