Anul trecut, social-democraţii Liviu Dragnea şi Serban Nicolae cereau insistent Băncii Naţionale să repatrieze rezerva de aur care se află la Banca Angliei. Propunerile celor doi vizau modificarea Statutului Băncii Naţionale a României, în sensul instituirii obligaţiei de informare „de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile” a Parlamentului şi a Guvernului de către Banca Naţională a României, în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor internaţionale ale statului, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs. În plus, se elimina posibilitatea ca BNR să stabilească şi să menţină rezerve de aur depozitat în străinătate.

Ce poziţie a luat Guvernul României

Acum, Banca Naţională a trimis Guvernului cifrele privind costul repatrierii rezervei de aur de la Londra, iar Guvernul a decis că nu susţine adoptarea acestei legi.

“Potrivit opiniei comunicate de Banca Naţională a României, referitor la costurile de custodie, menţionăm faptul că acestea reprezintă anual aproximativ 0,004 la sută din valoarea stocului de aur deţinut în prezent în custodie la Banca Angliei.

Totodată, cheltuielile de transport şi asigurare, potrivit estimării Băncii Naţionale a României, se pot ridica la un nivel însemnat, respectiv la aproximativ 1,4 milioane euro, fiind mai mari decât costurile de custodie la Banca Angliei aferente unei perioade mai mari de 20 de ani.

Guvernul nu susţine adoptarea acestei legi.”, se arată în punctul de vedere al Guvernului, ce urmează să fie prezentat în şedinţa de marţi şi trimis apoi preşedintelui Senatului, scrie adevarul.ro.

Liviu Dragnea voia ca peste 90% din rezerva de aur de la Londra să fie repatriată

Circa 60% din rezerva de aur a Băncii Naţionale, adică peste 61,2 tone, se află depozitată la Banca Angliei, dar în custodia BNR, adică Banca Angliei nu poate efectua nicio operaţiune cu acest aur.

Legea repatrierii aurului prevede ca România să mai păstreze doar 5,185 tone de aur în străinătate, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.

Florin Cîţu, ministrul liberal al Finanţelor, spune că “jocul PSD” de a respinge cererea de reexaminare a legii de repatriere a aurului este de neînţeles. “Este clar că încearcă să şicaneze ceea ce vrea să facă preşedintele. Nu văd aici o miză foarte mare. Aurul nostru acesta de la Londra este folosit pentru finanţarea României, este gaj acolo”, a declarat ministrul.