Averea toatală a celor mai bogați ruși a scăzut cu peste 30 de miliarde de dolari

Cei mai bogați oameni din Rusia au avut de suferit de la începutul acestui an, având în vedere că averile lor combinate au scăzut cu 32 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg, care adaugă că o posibilă escaladare a conflictului din Ucraina ar duce la o altă scădere a averilor.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declanşat marţi o serie de sancţiuni care vizează vânzarea de obligaţiuni suverane ruseşti peste hotare precum şi elitele Rusiei, anunţând de asemenea că va trimite un număr suplimentar de militari americani în ţările baltice.

Miliardarii ruși care au fost afectați de sancțiunile SUA

Cel mai afectat miliardar rus este Gennady Timchenko – aproape o treime din averea sa a dispărut în acest an. El este fiul unui ofiţer sovietic care a devenit prieten cu Vladimir Putin în anii 1990 și are o avere de  aproximativ 16 miliarde de dolari. O mare parte din aceasta provine de pe urma unei participaţii la producătorul rus de gaze naturale Novatek.

Leonid Mikhelson, un alt acţionar important de la Novatek, a înregistrat o scădere cu 6,2 miliarde de dolari a averii, asta în timp ce averea  preşedintelui grupului petrolier Lukoil, Vagit Alekperov, a scăzut cu aproximativ 3,5 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă. Și acțiunile Lukoil au scăzut cu aproape 17 procente, scrie sursa anterior citată.

Averile totale erau în valoare de 375 miliarde de dolari la finalul lui 2021

Bloomberg Billionaires Index scrie că cei 23 de miliardari ruși au acum o avere combinată de 343 miliarde de dolari, asta în timp ce la finalul anului 2021, averile totale ajungeau la 357 miliarde de dolari.

Pieţele financiare au înregistrat noi scăderi în ultimele zile după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seara armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa. În replică, Germania a suspendat procesul de autorizare a gazoductului Nord Stream 2 iar Marea Britanie a impus sancţiuni asupra a cinci din băncile ruseşti şi trei din cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia, inclusiv asupra lui Gennady Timchenko.

Alături de Timchenko, pe lista persoanelor vizate de sancţiunile britanice se află Boris Rotenberg, 65 de ani, şi nepotul său Igor, 48 de ani, ale căror familii şi-au construit averea via firma Stroygazmontazh, specializată în construcţia de gazoducute. Tată lui Igor, Arkady Rotenberg, este unul dintre foştii parteneri de antrenament la judo ai lui Putin. În 2015 atât Arkady Rotenberg cât şi Boris Rotenberg şi Gennady Timchenko au fost vizaţi de sancţiunile americane impuse după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia.