Depozitele bancare, tablourile, bijuteriile şi obligaţiunile au fost principalele plasamente alese în prima jumătate a anului de către demnitarii de top, pentru a-şi pune banii la adăpost.
Peste cinci milioane de euro deţin în conturi bancare sau în obligaţiuni preşedintele României, preşedinţii şi vicepreşedinţii celor două camere ale Parlamentului, premierul, miniştrii şi preşedinţii principalelor instituţii publice centrale. Potrivit propriilor declaraţii de avere, cei aflaţi la vârful administraţiei şi-au sporit economiile în ultimele luni. Pe lângă conturi, aceştia mai au în proprietate tablouri, icoane, statuete, monede, bijuterii, ceasuri ori cărţi vechi în valoare de peste 800.000 de euro. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, au, împreună, obiecte de artă şi bijuterii de aproape jumătate de milion de euro. Destul de puţini sunt cei care au investit în asigurări de viaţă cu acumulare de capital sau care şi-au plasat banii pe bursă. Mulţi dintre ei însă au (sau au lichidat recent) participaţii în diverse afaceri, mai mult sau mai puţin prospere. Printre aceştia, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a încasat peste 650.000 de euro dintr-o cesiune de părţi sociale.
Cei mai importanţi oameni în stat şi-au protejat agoniseala de efectele recesiunii economice apelând la plasamente sigure: depozite bancare, metale preţioase sau obligaţiuni.
Politicienii de top din România pot privi cu detaşare problemele economiei: cei mai mulţi dintre ei au în conturi sume impresionante. Alţii, ceva mai puţini, deţin, pe lângă depozitele bancare, şi colecţii de tablouri, icoane, ceasuri sau bijuterii, valorând de la câteva mii la sute de mii de euro. Nu lipsesc cei cu participaţii la societăţi comerciale, ce le aduc, anual, dividende deloc de neglijat, şi nici cei cu plasamente pe bursă sau în poliţe de asigurare.
Demn de remarcat e că majoritatea celor aflaţi în vârful ierarhiei publice şi-au rotunjit conturile şi/sau plasamentele alternative în ultima jumătate de an. Premierul Emil Boc, de pildă, are în bănci peste 70.000 de euro (în lei, euro şi dolari americani), circa 6.000 de euro fiind economisiţi de când se află în fruntea Guvernului. Mai are mult, însă, până să-l ajungă pe colegul său de partid Radu Berceanu. Ministrul transporturilor are aproape 860.000 de euro în bănci, din care 48.000 de euro au fost depuşi în ultimele şase luni.
Nici reprezentanţii PSD nu sunt prea risipitori. Şefa educaţiei, Ecaterina Andronescu, de exemplu, a adunat în jumătate de an peste 10.000 de euro, deţinând acum la bancă aproape 80.000 de euro. Şi ministrul sănătăţii, Ion Bazac (la origine, om de afaceri), are în conturi echivalentul a 870.000 de euro, cu aproape 40.000 de euro mai mult decât în decembrie 2008. Conturile familiei Victor Ponta-Daciana Sârbu (în total, cam 58.000 de euro) s-au mărit în primul semestru cu circa 7.000 de euro. Actualul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană, a economisit şi el, în şase luni, 22.000 de euro, ajungând la un echivalent de 177.000 de euro deţinut în depozite bancare.
Kilograme de aur, sute de tablouri
Demn de remarcat este şi fostul preşedinte al Senatului, Nicolae Văcăroiu. Actualul preşedinte al Curţii de Conturi a agonisit, din octombrie 2008 până în iunie 2009, 44.000 de euro, ajungând să deţină, în numerar sau certificate de trezorerie, cam 87.000 de euro. El mai deţine şi o impresionantă colecţie de artă, dar şi bijuterii şi ceasuri, valorând în total circa 40.000 de euro.
La ceva mai mult (50.000 de euro) îşi evaluează bijuteriile şi ceasurile ministrul turismului, Elena Udrea. Şi vicepreşedintele Senatului, Anca Boagiu, are o serioasă colecţie de artă şi obiecte din metale preţioase estimate la 42.000 de euro, în timp ce Ion Bazac spune că are bijuterii valorând 45.000 de euro. La rândul lui, preşedintele Traian Băsescu deţine bijuterii, ceasuri şi tablouri de 72.000 de euro.
Campionii la acest capitol sunt, însă, de departe, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, şi ministrul economiei, Adriean Videanu. Primul deţine, împreună cu soţia sa, tablouri, icoane, bijuterii, monede şi alte obiecte din metale preţioase valorând, potrivit propriei evaluări, cam 260.000 de euro. Asta în condiţiile în care obiectele achiziţionate până în 1989 sunt evaluate de fostul premier la circa 65.000 de lei vechi (adică 6,5 lei azi!). Năstase mai are şi 100.000 de euro în depozite bancare. În ceea ce-l priveşte pe Videanu, acesta îşi estimează plasamentele în obiecte de valoare la 220.000 de euro.
Există, desigur, şi reversul medaliei. Ministrul dezvoltării regionale, Vasile Blaga, a retras din conturi cam 40.000 de euro în ultimele şase luni. El mai are încă în bănci peste 150.000 de euro, iar pe 31 iulie va răscumpăra o poliţă de asigurare de viaţă în valoare de circa 80.000 de euro.
Şi ministrul muncii, Marian Sârbu, a renunţat în primul semestru la depozite în valoare de 97.000 de euro, rămânând, totuşi, cu aproape 50.000 de euro în conturi. O sumă impresionantă a retras şi ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu – aproape 70.000 de euro, mai având azi în bancă „numai“ 47.000 de euro. El şi-a cumpărat, în ultimele luni, ceasuri de 10.000 de euro şi obiecte de artă şi bijuterii de 7.000 de euro.
Nu le place riscul
„Se vede din plasamentele făcute că majoritatea demnitarilor are un apetit de risc scăzut. Fiecare om are un profil specific din acest punct de vedere, care trebuie înţeles. De aceea, în cazul lor aş recomanda investiţii tradiţionale, cu un grad mic de risc“, spune analistul financiar Matei Păun, Managing Partner BAC Investment.
El crede că şefii principalelor instituţii publice autohtone ar trebui să-şi orienteze surplusul de bani către depozite bancare – „uşor de înţeles şi de administrat, singurul risc fiind eventual cel valutar“.
Păun mai vede potrivite pentru demnitari plasamentele în obligaţiuni de stat (asta deşi, în ultima vreme, dobânzile oferite sunt similare cu cele de la depozitele bancare) şi la fonduri private de pensii, din categoria celor cu grad scăzut de risc.
0,8 milioane de euro valorează colecţiile de artă şi bijuteriile deţinute de membrii conducerii celor mai importante instituţii publice centrale
Emil Boc
Strângătorul Familia premierului deţine şase depozite bancare şi patru conturi de card (în total, circa 70.000 de euro) şi o poliţă de asigurare de viaţă
Mircea Geoană
Economul familiei Geoană: 177.000 euro în bănci, 11.500 euro în bijuterii şi obiecte de artă şi 80% dintr-o firmă cu cifra de afaceri de 236.000 euro în 2007
Vasile Blaga
Acţionarul Ministrul dezvoltării are acţiuni de 120.000 euro, conturi de 150.000 euro şi 80.000 euro investiţi într-o asigurare de viaţă, dar şi datorii de 477.000 euro
Nicolae Văcăroiu
Artistul Preşedintele Curţii de Conturi are 87.000 de euro în depozite şi certificate de trezorerie (50% doar în ultimele luni) şi obiecte de artă de 40.000 de euro
Adriean Videanu
Comoară Ministrul economiei şi soţia sa deţin bijuterii, ceasuri şi tablouri în valoare de 220.000 de euro, participaţii în şapte firme şi au dat cu împrumut 100.000 de euro
Radu Berceanu
Prosper Ministrul transporturilor are peste 850.000 de euro la bancă, a dat cu împrumut 350.000 de euro şi deţine, împreună cu soţia, 85% din Avi SRL
Adrian Năstase
Colecţionarul Obiectele de artă, antichităţile şi piesele din metale preţioase deţinute de familia Năstase valorează cel puţin 260.000 de euro