«Din păcate, în ultimii 20 de ani, în România sistemul de recuperare a produsului infracţiunii nu a funcţionat. La nivelul mentalului colectiv există percepţia pe care cu toţii am auzit-o de atâtea ori – pentru un milion de euro sau de dolari merită să faci doi, trei sau cinci ani de puşcărie, iar când ieşi, eşti un om bogat», susține Cătălin Predoiu, ministrul Justiției. Acesta spune că, în anumite cazuri în care instanța a dispus confiscarea unor imobile, aceste măsuri nu au fost puse în executare.
Un prim-pas a fost făcut recent prin înființarea, în cadrul Ministerului Justiţiei, a Biroului pentru Prevenirea Criminalităţii şi de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creanţelor din Statele Membre ale UE. Acesta va facilita procurorilor din țara noastră, dar și din restul statelor UE, obținerea rapidă de informații privind bunurile din România, dar și de peste hotare, a persoanelor anchetate. Însă procurorii susțin că articolul 44 din Constituție, prin care „Averea dobândită licit nu poate fi confiscată.
Caracterul licit al dobândirii se prezumă“, nu permite ca bunurile să fie confiscate și valorificate anterior unei hotărâri definitive. Pe de altă parte, procurorul general, Laura Codruța Kovesi, spune că se întâmpină dificultăți când e vorba de confiscare, din cauză că infractorii își trec proprietățiile pe numele rudelor. În opinia lui Kovesi, este nevoie de modificarea legislației pentru a putea fi confiscate averile dobândite nelegal.
În SUA, cei anchetați trebuie să dovedească că au dobândit în mod legal averea și nu anchetatorii trebuie să demonstreze acest lucru. Bunurile persoanelor anchetate sunt valorificate, înainte de a se stabili vinovăția acestora, de către Marshal Service, o agenție federală din cadrul Departamentului de Justiție a SUA.
Cum procedează americanii?
Banii sunt depuși într-un cont, iar dacă persoana anchetată nu este găsită vinovată primește suma respectivă. În cazul în care aceasta este vinovată, banii sunt utilizați de către stat pentru a acoperi costurile biroului care valorifică bunurile confiscate, dar și pentru dotarea poliției. „De ce să așteptăm ca anumite bunuri să se devalorizeze în timp? Vecinii dvs., bulgarii, au recuperat trei milioane de euro în 2010. În prezent, Marshal Service gestionează proprietăți confiscate a căror valoare depășește două miliarde de dolari“, susține un magistrat american, expert în confiscarea averilor. Acesta a explicat că procurorii au urmărit cum se spală un milion de dolari: în 24 de ore s-a mutat dintr-un cont din SUA într-unul în Australia și apoi într-unul în Elveția. În urma schimbului de informații la nivel internațional, contul a fost blocat.
„În România, ca și în alte state de drept, proprietatea privată este garantată. Dacă nu există o hotărâre judecătorească, proprietarul nu poate fi expropriat. Altfel, oricine, înainte de a fi judecat, se poate trezi că i se spune: „Îți vând astăzi casa, că mâine va valora mai puțin“? Cine ar cumpăra un astfel de bun? Fiindcă statul nu este proprietarul acestuia și nu poate dispune de bunul altuia. În loc ca cei pe numele cărora sunt trecute bunurile dobândite ilicit, să fie cercetați drept complici, se discută despre modificarea Constituției. Acest lucru denotă neputința organelor de cercetare penală“, a precizat avocat dr. Gheorghe Gheorghiu, specializat în drept comercial.
În urma evaluării făcute la București, experții din SUA recomandă autorităților asigurarea operabilităţii noului Birou pentru Recuperarea Activelor (BRA). De asemenea, în cadrul BRA trebuie să existe un sistem naţional de colectare a informaţiilor în vederea urmăririi situaţiei tuturor bunurilor sechestrate şi a tuturor acţiunilor de confiscare. BRA trebuie să fie custode şi gestionar al tuturor bunurilor, de la sechestrarea acestora până la confiscarea şi stabilirea utilizării lor. Trebuie înfiinţate două fonduri în vederea gestionării bunurilor: Fondul de Bunuri Sechestrate, în care să fie depuse, până la încheierea procesului, sumele de bani şi veniturile obţinute în urma vânzării bunurilor în timpul procesului, şi Fondul de Bunuri Confiscate, în care vor fi depuse toate activele confiscate după emiterea unui ordin definitiv de confiscare.
Averile infractorilor ar putea fi scoase la vânzare
15 martie 2011, 08:12
Ultima modificare în 15 martie 2011, 10:12
Pentru ca pagubele cauzate de cazurile de delapidare, spălarea de bani sau de crima organizată să poată fi acoperite, UE și SUA propun Bucureștiului să vândă bunurile celor anchetați.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- China a devenit în 2010 cel mai mare producător de bunuri din lume, detronând SUA
- Turcia îşi continuă planurile nucleare în pofida crizei din Japonia
- Vasul reactorului de la Fukushima este intact
- Îngrijorarea creşte în Europa după accidentul nuclear din Japonia
- 8,5% din exporturile din ianuarie au fost efectuate în ţări non UE
- Japonia: În Sendai, zona zero a cutremurului, nu a mai rămas nimic
- India ordonă verificarea reactoarelor nucleare din ţară
- Preţul petrolului în scădere pe fondul incertitudinilor cu privire la cererea din Japonia
- Timbrul poștal, plătit prin SMS
- Cum arată Japonia după cutremur: Imagini din satelit