După săptămâni de dezbateri guvernul de coaliţie din Italia, compus din „Mişcarea Cinci Stele” şi formaţiunea radicală de dreapta „Lega” au căzut de acord în toiul nopţii asupra primului lor proiect de buget. Acesta prevede pentru 2019 contractarea de noi datorii în valoare de 2,9 la sută din PIB. 

Ministrul de Finanţe, Giovanni Tria, un profesor de economie fără afiliere politică, a încercat în ultima clipă să reducă măcar cheltuielile publice, propunând limitarea noilor datorii la maximum 1,6 la sută din PIB. Se spune că ar fi ameninţat cu demisia în caz contrar, dar el va rămâne totuşi în funcţie.

La Bruxelles, reacţiile Comisiei Europene oscilează între respingere categorică şi îngrijorare moderată. Comisarul european de resort, Pierre Moscovici, a declarat că „acest proiect de buget, aşa cum se prezintă astăzi, este în afara normelor UE”. Oficialul s-a referit la Pactul de stabilitate şi creştere economică, în care stă scris că deficitul bugetar al unui stat membru al UE nu poate depăşi 3% din PIB.

Cu 2,4 la sută ne situăm foarte clar sub acest plafon”, a argumentat triumfător în ultimele zile ministrul Economiei, Luigi Di Maio. Dar el ignoră restul prevederilor acordului european, care stipulează clar că datoriile totale ale unui stat nu pot depăşi 60 la sută din PIB. Or, Italia are deja datorii care depăşesc 130 la sută din PIB. Din acest motiv guvernul italian precedent se şi obligase faţă de Comisia Europeană să limiteze contractarea de noi datorii la 0,8 la sută din PIB şi să returneze treptat din creditele vechi. Dar noul guvern populist a mărit în proiectul său această valoare de trei ori.

„Dacă datoriile vor creşte în continuare există riscul instabilităţii de îndată ce situaţia economică se înrăutăţeşte”, a avertizat comisarul Moscovici. Numeroşi economişti se tem că Italia ar putea aluneca într-o criză financiară, cu efecte negative pentru întreaga zonă euro. „În cele din urmă şi populiştii vor trebui să ţină cont de pieţe”, a declarat un diplomat european, referindu-se la situaţia din Italia. „În plus, reacţia pieţelor este mult mai rapidă şi impactul este mult mai mare, comparativ cu pârghiile politicii europene”, a evidenţiat el.
Până la mijlocul lunii noiembrie Comisia Europeană intenţionează să formuleze un răspuns oficial la proiectul de buget din Italia şi să recomande modificări. Comisia vrea să evite orice confruntare deschisă cu Di Maio şi Salvini, fiindcă populiştii de la Roma atâta aşteaptă, conform devizei: „Cei de la Bruxelles ne interzic să-i ajutăm pe nevoiaşii italieni”. De aceea nu este de aşteptat o procedură de sancţionare a deficitului ci mai degrabă un set de recomandări stricte privind reducerea noilor şi vechilor datorii.

Preşedintele Parlamentului european, Antonio Tajani, a avertizat la Bruxelles că proiectul legii bugetului „este îndreptat împotriva poporului italian”. Acesta va prejudicia depunătorii fără a înfiinţa noi locuri de muncă. Tajani este membru al formaţiunii conservatoare de opoziţie „Forza Italia”, a lui Silvio Berlusconi.

SURSA: DW