OMS vine cu un nou avertisment și vorbește despre pericolul răspândirii noii tulpini de COVID. Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, a cerut joi o anumită flexibilitate în în administrarea vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech, pentru a putea ajunge la cât mai multe persoane, şi să fie sporite măsurile împotriva noilor mutaţii ale coronavirusului, relatează EFE.
Potrivit lui Hans Kluge, perioada de administrarea între doze poate fi mai flexibilă decât cea prescrisă iniţial de producător şi a reamintit că grupul strategic de experţi în materie de imunizare al OMS a recomandat o perioadă de întârziere de între 21 şi 28 de zile pentru cea de-a doua doză, conform Agerpres.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat să nu se aştepte mai mult de 42 de zile pentru administrarea celei de-al doua doze, deoarece în prescrierea şi posologia vaccinului se arată că eficacitatea sa specifică se bazează pe un studiu în care inocularea s-a realizat la o diferenţă de între 19 şi 42 de zile.
„Nu putem lăsa nicio ţară şi nicio comunitate în urmă”, a spus Kluge, care a considerat „vital” ca lucrătorii sanitari şi cei din categoriile de risc să aibă acces prioritar la vaccin. Responsabilul OMS a calificat drept „promiţătoare” lansarea campaniei de vaccinare în Europa şi a subliniat importanţa ca ţările membre să contribuie la asigurarea unui acces egalitar la vaccinuri.
Există evidențe împotriva noilor mutații
OMS-Europaa cerut și dublarea eforturilor pentru a controla noua mutaţie a coronavirusului apărută în Marea Britanie, pentru capacitatea sa mai mare de contagiere, deşi evidenţele arată că noua tulpină nu este mai severă iar vaccinurile vor fi eficiente împotriva sa.
„Nimic nu arată deocamdată că vaccinul nu va funcţiona împotriva noilor mutaţii, dimpotrivă există evidenţe că va fi eficient”, a declarat la o videoconferinţă expertul OMS, Siddhartha Datta. El a evidenţiat totuşi necesitatea de a realiza mai multe cercetări şi de a supraveghea îndeaproape evoluţia mutaţiei detectate în Marea Britanie şi a celorlalte variante.
La rândul său, Hans Kluge a cerut ţărilor să facă „tot posibilul” pentru a reduce transmiterea şi a spori controlul pentru a identifica noile variate ale coronavirusului.
Responsabilul OMS-Europa a avertizat că omenirea se află într-un „punct de cotitură” în ce priveşte pandemia şi a făcut apel la unitate în lupta împotriva coronavirusului pentru a face faţă unei situaţii „alarmante”.