Risc major de sănătate publică, în contextul războiului din Ucraina!
OMS: Drama refugiaţilor din Ucraina ar putea reaprinde pandemia de COVID-19 în regiune
Mai exact, OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) atrage atenţia pandemia de COVID-19 s-ar putea înteţi ca urmare a războiului. Organizaţia afirmă că încearcă să facă mai mult pentru a limita răspândirea bolilor infecţioase.
Cu toate că, în regiune, numărul de cazuri de COVID-19 este în scădere faţă de săptămâna anterioară, riscul de dezvoltare a bolii şi de decese este unul semnificativ, având în vedere ratele scăzute de vaccinare împotriva noului coronavirus în Ucraina.
Ucraina sau Republica Moldova au rate de vaccinare anti-COVID extrem de scăzute
Mai mult, peste 2 milioane de persoane au fugit din Ucraina în ţările învecinate, ţări care, la rândul lor, au rate scăzute de vaccinare, notează jurnaliştii de la CNN.
Date oficiale indică o rată de vaccinare anti-COVID de circa 34% în Ucraina. În Republica Moldova, ţară vecină unde se refugiază sau pe unde trec mulţi ucraineni, are o rată de vaccinare chiar şi mai scăzută, de numai aproximativ 29%.
Potrivit datelor publicate de OMS duminică, 13 martie, Ucraina şi ţările învecinate au raportat, între 3 şi 9 martie, un număr total de 791.021 de infectări cu coronavirus şi 8.012 noi decese provocate de COVID-19.
Numărul de refugiaţi din Ucraina se apropia duminică de 2,7 milioane de persoane, potrivit ONU
Cât despre refugiaţi, potrivit unui bilanţ al ONU prezentat duminică, 13 martie, circa 100.000 de persoane au fugit din Ucraina în ultimele 24 de ore.
Numărul total de refugiaţi înregistraţi de ONU de la debutul invaziei în Ucraina a ajuns astfel la 2.698.280 de persoane, notează AFP.
Europa nu a mai avut un aflux atât de rapid de refugiaţi de la cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit Înaltului Comisar pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.
Patru milioane de persoane ar putea dori să părăsească ţara pentru a scăpa de război, conform primelor estimări ale ONU, cifră care, cu siguranţă, ar urma să fie revizuită în creştere, potrivit UNHCR (Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați).