Varianta Delta, care a devastat India și a forțat Marea Britanie să amâne ridicarea restricțiilor, a prins forță în SUA. Experții sunt de părere că s-ar putea să vedem apariția a „două Americi” ale COVID-19: una cu rate ridicate de vaccinare, unde varianta Delta nu reprezintă o amenințare majoră. Și o a doua, cu niveluri scăzute de vaccinare, vulnerabilă la creșterea cazurilor de îmbolnăvire.
Diviziune din cauza variantei Delta
Această diviziune este determinată în mare parte de politica partizană. Mai precis, cu rate de vaccinare mai mari în orașele dominate de democrați și cu rate mai mici în fortărețele conservatoare din sud și din zonele rurale.
„Eu aș numi asta două națiuni COVID”, a declarat pentru BuzzFeed News Peter Hotez, cercetător în vaccinuri la Baylor College of Medicine din Houston.
Oriunde există rate scăzute de vaccinare, virusul va continua să circule și să sufere mutații, crescând riscul ca noi variant periculoase să apară. Având în vedere că vaccinarea în cea mai mare parte a lumii este cu mult în urmă față de SUA, varianta Delta ar putea fi urmată de altele.
Varianta Delta, cunoscută și sub numele de B.1.617.2, a fost descoperită pentru prima dată în India la sfârșitul anului 2020 și se crede că a determinat creșterea cazurilor de COVID-19 în martie. De atunci, s-a răspândit în peste 80 de țări, inclusiv în SUA.
Datele Public Health England indică faptul că varianta Delta este cu 40% și 60% mai transmisibilă decât varianta Alpha, cunoscută sub denumirea de B.1.1.7. Identificată pentru prima dată în Marea Britanie, varianta Alpha este și ea mult mai transmisibilă decât formele anterioare ale coronavirusului.
Varianta Delta poate provoca boli mai grave
Există indicii că varianta Delta poate provoca boli mai grave. Un studiu din Scoția publicat săptămâna aceasta a constatat că riscul spitalizării cu varianta Delta este dublu, comparativ cu cel al persoanelor infectate cu varianta Alpha.
Având în vedere viteza de răspândire a variantei Delta și faptul că o doză nu este suficientă pentru a oferi o bună protecție, decizia de a întârzia vaccinarea este riscantă. „Oamenii care întârzie să se vaccineze vor avea parte de o surpriză urâtă”, spune Bob Wachter, președintele Departamentului de Medicină de la Universitatea din California, San Francisco.
Rata scăzută de vaccinare din sudul SUA și în zonele rurale le transformă în ținte sigure pentru varianta Delta. „Sunt șanse să vină iarna sau toamna, să apară creșteri semnificative de cazuri. Vor fi afectate exclusiv persoanele care nu sunt vaccinate”, a spus Wachter.