Expertul în călătorii Simon Calder, invitat la emsiunea „Good Morning Britain” a venit cu sfaturi pentru cei care au planuri de vacanță în Europa, avertizând asupra riscurilor cu care s-ar putea confrunta, scrie site-ul LiverpoolEcho.

Oamenii încearcă de-acum să-și planifice următoarea vacanță sau diferite excursii, anul viitor.  Cu toate acestea, Simon a explicat de ce englezii care vor să ajungă în țările UE, vara viitoare, ar putea fi afectați de întârzieri foarte mari.

Controalele de frontieră pentru cetățenii britanici ar putea dura de 4 ori mai mult decât până acum

„În Europa, controalele de frontieră pentru cetățenii britanici ar putea dura de 4 ori mai mult decât până acum”, a avertizat el. „Motivul: Regatul Unit a cerut să fie tratat ca o „țară din lumea a treia” după Brexit, fiind supus amprentării și verificărilor biometrice ale noului sistem Entry Exit (Sistemul de intrare-ieșire), a explicat expertul.

Verificările mai stricte la frontieră fac parte din Sistemul de intrare-ieșire (EES) și vor intra în vigoare în mai.

Simon a adăugat: „De vara viitoare, de fiecare dată când un locuitor al unei țări terțe trece o frontieră a UE, amprentele digitale trebuie verificate”.

Regatul Unit a contribuit la dezvoltarea sistemului Entry Exit (EES) când făcea parte din Uniunea Europeană și a cerut să fie supus verificărilor suplimentare ca parte a tratatului de ieșire din UE. The Independent a analizat concluziile mai multor guverne europene, după ce au modelat efectele EES, care au confirmat că, de anul viitor, controalele mai dure ar putea duce la așteptări mai lungi pentru călătorii din Marea Britanie.

Ce este EES și cui se aplică noul sistem

Noul EES al UE va înregistra informații suplimentare despre călătorii din afara UE care vin în blocul comunitar. Pe lângă verificarea pașapoartelor, barierele automate de la frontiere vor prelua și stoca date biometrice, inclusiv amprentele digitale și imaginile faciale. Pașapoartele nu vor mai fi ștampilate.

În schimb, sistemul va înregistra automat când cineva intră sau iese dintr-o țară UE. Cetățenii din afara UE, inclusiv cetățenii britanici, pot rămâne doar 90 de zile în UE, înainte de a solicita viză. EES nu se aplică cetățenilor UE sau persoanelor care călătoresc între țările din zona Schengen.

Cum vor arăta barierele EES

Țările UE se pregătesc să instaleze bariere automate pentru a efectua controalele EES. Franța va instala chioșcuri cu autoservire în aeroporturi, unde călătorii își pot preînregistra datele biometrice și detaliile personale. Ei se vor prezenta apoi la un polițist de frontieră pentru verificare.

Germania și Austria au confirmat că un sistem similar va fi instalat în aeroporturi. Pentru vizitatorii care sosesc cu mașina la frontierele terestre și maritime ale Franței, vor fi disponibile tablete pentru a înregistra detaliile.