Un post de televiziune chinez a relatat că cercetători de la Universitatea Zhejiang au găsit un medicament eficient pentru coronavirus, în timp ce canalul britanic Sky News a anunţat că cercetători britanici au făcut o „descoperire semnificativă” în dezvoltarea unui vaccin. Întrebat în legătură cu aceste informaţii, purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat că „nu se cunosc tratamente eficiente împotriva coronavirusului (2019-nCoV) şi organizaţia recomandă înscrierea într-un studiu controlat pentru a testa eficacitatea şi siguranţa” unui medicament.

Procesul de dezvoltare şi testare a medicamentelor sau a vaccinurilor împotriva unui nou agent patogen durează în mod normal mulţi ani şi este adesea plin de capcane şi eşecuri. Chiar şi în ritmul accelerat accesibil datorită noilor tehnologii, oamenii de ştiinţă speră să poată începe studiile iniţiale pe oameni pentru un nou vaccin contra coronavirusului nu mai devreme de iunie anul acesta.

 

Potrivit Agerpres, Statele Unite au anunţat că  vor colabora cu laboratoarele farmaceutice Regeneron în vederea dezvoltării unui tratament contra noului virus din China, bazat pe o clasă de medicamente care au fost utilizate anterior împotriva Ebola. Mai multe piste sunt explorate împotriva noului coronavirus apărut în China, dintre care trei se află în stadiu avansat: un medicament anti-HIV (Kaletra); o combinaţie utilizată împotriva coronavirusului Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu – MERS (antiviral şi imunoterapie); şi un antiviral de la Gilead, testat în trecut contra Ebola.

Apel la strângerea de fonduri

„Cerem 675 de milioane de dolari pentru finanţarea planului nostru pentru următoarele trei luni. 60 de milioane de dolari sunt destinaţi finanţării operaţiunilor OMS, iar restul va fi destinat ţărilor care sunt cele mai ameninţate” de virus, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Gebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

„675 de milioane de dolari sunt mulţi bani, dar este mult mai puţin decât factura pe care va trebui să o plătim dacă nu investim în pregătire chiar acum”, a adăugat el. Directorul OMS a anunţat, de asemenea, că agenţia specializată a ONU va trimite mai întâi echipamente de protecţie în 24 de ţări, între care 500.000 de măşti şi 350.000 de perechi de mănuşi. Circa 250.000 de teste vor fi trimise în peste 70 de laboratoare din întreaga lume.

O misiune internaţională de experţi se va deplasa, de asemenea, „foarte curând” în China, a mai spus Gebreyesus.
La sfârşitul lunii trecute, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat că epidemia provocată de noul coronavirus apărut în China şi care s-a răspândit în mai multe regiuni ale lumii constituie ”o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”.

Bill Gates donează 100 de milioane de dolari

Fundaţia Bill & Melinda Gates s-a angajat miercuri să investească 100 de milioane de dolari în lupta demarată împotriva noului tip de coronavirus apărut în China, care a ucis deja aproape 500 de persoane, informează AFP.
„Organizaţiile multilaterale, guvernele, sectorul privat şi organizaţiile filantropice trebuie să lucreze împreună pentru a încetini epidemia, să ajute ţările să îşi protejeze cetăţenii cei mai vulnerabili şi să accelereze dezvoltarea unor instrumente care să stopeze epidemia”, a declarat directorul general al Fundaţiei Gates, Mark Suzman.

 

20 de milioane de dolari vor merge spre instituţii precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) şi omologul său din China, dar şi pentru Comisia naţională pentru sănătate din China. Alte 20 de milioane de dolari vor fi alocate autorităţilor de sănătate publică din ţările din Africa Subsahariană şi Asia de Sud-Est, zone care au fost afectate disproporţionat de mult de epidemiile recente, inclusiv de pandemia de H1N1 din 2009. Până la 60 de milioane de dolari vor fi alocaţi programelor de cercetare iniţiate pentru obţinerea unor vaccinuri, pentru tratamente medicale şi pentru instrumente de diagnosticare.